Oekraïense vluchtelingen te hulp komen

hero_image

De dringende nood aan bescherming en onderwijs beantwoorden 

De humanitaire crisis in Oekraïne begon op 24 februari 2022. Vijandelijkheden hebben duizenden mensen gedood en verwond en miljoenen anderen gedwongen hun huizen in Oekraïne te verlaten en naar de buurlanden te vluchten.  

Plan International is snel in gang geschoten om te reageren op deze humanitaire crisis. Onze acties spelen in op de nood aan veiligheid, voedsel en onderdak. We besteden bijzondere aandacht aan kinderen, meisjes en jonge vrouwen. Onze andere prioriteit is hun scholing en geestelijke gezondheid.  

We versterken de capaciteit van maatschappelijke organisaties en nationale instellingen in Oekraïne, Roemenië, Polen en Moldavië.  Samen met onze lokale partners gebruiken we onze middelen en de donaties, zodat kinderen de weg terugvinden naar vrede, het recht op onderwijs en de vrijheid om een gelukkige jeugd te hebben.  

— Maryna Shachova, moeder, over Spynka het kinderdagverblijf in Lodz, Polen

“Ik was gevlucht voor de oorlog en ik kwam alleen met mijn drie kinderen aan in Polen. Mijn jongste, Vania, ging naar het opvangcentrum voor Oekraïense kinderen en voelde zich daar meteen veilig. Ik had daardoor tijd om werk te zoeken. Dankzij het centrum kan Vania leren en spelen en kan ons gezin weer een beetje deel uitmaken van een gemeenschap." 

Maryna (2) (1) (1) (1)-1