Haar spel

 

 

hero_image

Sport is een krachtige hefboom voor sociale empowerment en in de strijd voor gendergelijkheid. De empowerment van meisjes hangt af van hoe zij zichzelf zien en hoe hun gemeenschap naar hen kijkt.

ses_loisirs

© Plan International

De karatelessen die we in het kader van ons project geven, zijn speciaal ontwikkeld voor tienermeisjes, om hun fysieke conditie te verbeteren en hun zelfvertrouwen te vergroten.

Haar terrein, haar regels!

Endorfines, sociaal contact, zelfvertrouwen, een gevoel van fysieke en mentale kracht… sporten heeft heel wat voordelen. Het is een onmisbaar onderdeel van onze dagelijkse routine geworden (zelfs achter de kinderen aanrennen telt mee). Toch hebben veel meisjes over de hele wereld er geen toegang toe of moeten ze strijden om sport te mogen doen.  

Meisjes moeten een groot deel van hun tijd besteden aan huishoudelijke taken. Dat is niet alleen tijd die ze niet aan schoolwerk kunnen besteden, maar het verhindert hen ook om deel te nemen aan het sociale leven buitenshuis, zoals sport en hobby’s. Toch zijn dat net ideale manieren om een hele reeks essentiële vaardigheden te ontwikkelen, die jongens wél ontwikkelen door te sporten: samenwerking, teamwerk, competitie, zelfvertrouwen en eigenwaarde.

— Masuma, 12 jaar, Bangladesh

"Met de karatelessen willen we ons zelfvertrouwen vergroten en ons leren verdedigen. Ik weet dat ik mezelf kan beschermen als dat ooit nodig zou zijn. Ik wil dat andere meisjes dat ook kunnen. Ik vond dit programma vooral leuk omdat het niet alleen mijn zelfvertrouwen een boost gaf, maar me op een leuke manier ook leerde hoe ik mezelf kan beschermen."

ses_loisirs (1)

We hebben sportprojecten ontwikkeld in Bolivia, Senegal en Benin, die meisjes en jongens bewust maken van een reeks kwesties op het vlak van gendergelijkheid, rechten van meisjes, gendergerelateerd geweld, economische zelfredzaamheid, gezondheid en seksuele en reproductieve rechten. Sportevenementen organiseren is een manier om met meisjes en hun bondgenoten de taboes aan te pakken die samenhangen met ongelijke gendernormen. Oudere leden van de gemeenschap en jongens worden er ook bij betrokken, omdat hun deelname als bondgenoten essentieel is om gendergelijkheid te bevorderen.

20.000

kinderen namen deel aan onze sportprojecten

2000

volwassenen in 148 dorpen bewustgemaakt van de bescherming en rechten van meisjes

1900

het jaar dat de Olympische Spelen vrouwelijke atleten verwelkomden

5

projecten voor bewustwording en emancipatie via sport

6

sportambassadeurs: Lotte Kopecky, Janice Cayman, Julie Biesmans, Camille Laus, Hanne Claes en Philippe Gilbert

25

%

van de trainers in Europa zijn vrouwen

We zijn ervan overtuigd: een belangrijke troef van sport is dat het genderstereotypen en sociale normen bestrijdt die meisjes dwingen tot huishoudelijke taken en hen verhinderen volwaardig deel te nemen aan de samenleving.

Jouw steun is essentieel

Door onze projecten financieel te steunen draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.
Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.