Nieuws Waarom gaan meisjes vaker niet naar school?
Nieuws

Waarom gaan meisjes vaker niet naar school?

Bijgewerkt op 02/05/2025

Als kind kon Aisha uit Nigeria niet meer naar school gaan. Nu zit ze terug op de schoolbanken.

In mijn land vinden mensen dat school alleen voor jongens is.

Dat vertelt Salma*, 17 jaar uit Guinee, in onze podcast Yappen met de YAP. “Het kwetste me om dat te horen. Soms dacht ik zelfs dat ze misschien gelijk hadden.” 

Wereldwijd gaan 122 meisjes niet naar school. Helaas wordt dit probleem alleen maar erger door de vele humanitaire crisissen, veroorzaakt door conflict, klimaatverandering en slechte levensomstandigheden.  

Waarom zijn het vooral meisjes die minder toegang hebben tot onderwijs?

De 6 belangrijkste redenen

Er zijn verschillende factoren die verklaren waarom meisjes voortijdig stoppen met school:  

  1. Sociale en gendernormen: onderwijs voor meisjes wordt minder gewaardeerd dan voor jongens. In plaats daarvan zijn meisjes vaker verantwoordelijk voor huishoudelijke taken. Hierdoor verliezen ze kostbare tijd om te leren.
  2. Gebrek aan financiële middelen: gezinnen in armoede kunnen het niet veroorloven om hun dochters naar school te sturen, zeker in tijden van crisis. Dat komt enerzijds omdat onderwijs te veel kost, anderzijds omdat hun dochters dan minder of niet meer financieel kunnen bijdragen aan het gezin.
  3. Kindhuwelijken en vroegtijdige zwangerschappen : beide zijn zowel een oorzaak als een gevolg van schoolverlaten. Meisjes die niet naar school gaan, hebben minder economische kansen en lopen daardoor een groter risico om uitgehuwelijkt te worden. Anderzijds zijn meisjes vaak genoodzaakt de school te verlaten wanneer ze vroegtijdig zwanger worden.
  4. Gebrek aan gepaste infrastructuur: op school hebben meisjes nood aan propere toiletten die een zekere mate van privacy bieden, zeker tijdens hun maandstonden. Op veel scholen ontbreekt dat, wat een extra barrière vormt die meisjes ervan weerhoudt om naar school gaan.
  5. Veiligheidsrisico's voor meisjes: Buiten, op weg naar of van school, is het voor meisjes vaak niet veilig. Dit komt door de normalisering van seksueel en gendergerelateerd geweld. Om dit te voorkomen, kiezen ouders er soms voor om hun dochters ter bescherming thuis te houden.
  6. Gebrekkig schoolbeleid of een slechte toepassing ervan. Hierdoor is er geen garantie op gratis onderwijs, noch op veilige en inclusieve scholen. In sommige landen mogen zwangere meisjes en tienermoeders zelfs niet naar school.

De realiteit is vaak complex. Er kunnen meerdere factoren tegelijk een rol spelen, zeker tijdens een humanitaire crisis of wanneer financiële middelen ontbreken. Gezinnen worden dan geconfronteerd met verschillende uitdagingen en moeten zich aanpassen aan de verwachtingen van hun gemeenschap.

Aisha: van geen toegang tot school naar voorbeeldige leerling 

De aanhoudende gewapende conflicten brengen de veiligheid en het onderwijs van de Nigeriaanse kinderen in het gedrang. Talloze kinderen, waaronder veel meisjes, groeien op zonder naar school te gaan. 

Dat overkwam ook Aisha (zie foto), een 13-jarig meisje uit Nigeria. Haar moeder overleed toen ze twee jaar oud was en haar vader liet haar achter bij haar grootmoeder. “Ik verkocht soep en groenten op de markt, omdat mijn grootmoeder geen geld had om mij naar school te sturen. 

Om kinderen zoals Aisha opnieuw toegang te geven tot onderwijs, startte Plan International in oktober 2021 het project Opportunities to Learn (OTL) in het noorden van Nigeria. “Ik hoorde over dit initiatief via een leerkracht in mijn buurt en ik heb me meteen aangemeld", vertelt Aisha trots. Ondanks haar achterstand heeft ze al snel ongelooflijke vooruitgang geboekt op school. 

Aisha toont fier haar drie eerste schoolrapporten, die haar uitzonderlijke vooruitgang laten zien.

Een schending van de rechten van het kind

Laten we luid en duidelijk zijn: onderwijs is een fundamenteel recht voor álle kinderen! 

Bovendien heeft onderwijs een positieve impact op andere aspecten van het leven van meisjes, zoals hun waardigheid, zelfstandigheid en emancipatie: 

  • Onderwijs helpt kindhuwelijken en tienerzwangerschappen terug te dringen. 
  • Het vergroot hun kansen op een job met een degelijk inkomen en meer autonomie. 
  • Meisjes leren hun rechten kennen, maken hun eigen keuzes en kunnen zich verzetten tegen ongelijkheid. 

Hoe kan jij steunen?  

Over de hele wereld zet Plan International zich onvermoeibaar in voor het recht van meisjes op onderwijs. Wij werken op alle niveaus samen met jongeren, ouders, leerkrachten, gemeenschappen en instellingen om inclusief en kwalitatief onderwijs te bevorderen. Tot elk meisje vrij is.

Ontdek onze podcast, Yappen met de YAP!, waar meisjes het woord nemen. Ze delen aangrijpende en inspirerende verhalen over hoe ze een humanitaire crisis hebben doorstaan.  

 

1 Global Education Monitoring Report and Unesco Institute for Statistics (GEM-UIS Database), 2024 : Out-of -school children 

Plan International steunen

Door onze projecten financieel te steunen, draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.  

Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.