Nieuws Oekraïne: we zullen geen enkele kaars uitblazen
Nieuws

We zullen geen enkele kaars uitblazen

Ukraine (3)

Op 24 februari 2023 is het grootschalige conflict in Oekraïne een jaar aan de gang. Dit een zwarte dag in de geschiedenis die we graag willen vergeten. Hoewel we niet weten hoelang het conflict zal duren, weten we wel dat het de levens van talloze kinderen en gezinnen heeft verwoest. Naar schatting 17,7 miljoen mensen, voor het merendeel meisjes en vrouwen, hebben humanitaire hulp nodig, dat is meer dan 40% van de bevolking. 

Plan International reageert op de humanitaire crisis in Oekraïne en de noodsituatie van vluchtelingen in de omliggende landen Moldavië, Polen en Roemenië. Bij Plan hebben we tientallen jaren ervaring met het beschermen van kinderen in noodsituaties. We hebben dus teams uitgestuurd om veilige ruimtes in te richten, personeel in gastlanden op te leiden en noodhulp te verdelen. Zij zorgen onder meer voor de psychosociale opvang van de kinderen en de voortzetting van hun schoolopleiding.

“De dagelijkse bomalarmen maakten mijn autistische zoon bang” 

De overgrote meerderheid van de ontheemde gezinnen zijn nu eenoudergezinnen waar de vrouw aan het hoofd staat. Natalia is een moeder van drie kinderen uit het zuidoosten van Oekraïne. Als lerares Engels en vertaalster verliet ze Oekraïne in maart 2022 met haar moeder en kinderen. Een van haar kinderen, Pavel, is 5 jaar oud en autistisch.

image-pavel

Pavel, 5 jaar oud en autistisch. © Plan International

Meerdere keren per maand brengt ze hem naar HumanDoc, een vluchtelingencentrum in Warschau. Het is een van de verschillende centra die met steun van Plan International in Polen zijn opgericht en die gespecialiseerd zijn in de behandeling van symptomen van posttraumatische stress. Bovendien zijn de meeste therapeuten Oekraïens, wat het makkelijker maakt om met hen te praten.  

Toen ons gebied werd ingenomen door de Russen, moesten we geëvacueerd worden naar een schuilkelder. Ons vertrek naar Polen in overvolle treinen heeft Pavel getraumatiseerd. Hij was erg bang en kon 's nachts niet slapen door het lawaai van de bomalarmen,

vertelt Natalia.

Pavel was in Oekraïne begonnen met sessies bij een therapeut en logopedist om zijn taal te ontwikkelen. Toen het conflict uitbrak moest hij zijn therapie stopzetten. In het centrum kon hij zijn therapie hervatten.

pavel-image2

© Plan International

Ik ben dankbaar voor elke dag dat we hier zijn, want het belangrijkste is dat we veilig zijn en omringd door mensen die ons steunen. Ik kan mijn werk als leraar en vertaler voortzetten. Mijn kinderen hebben zich geïntegreerd in het schoolsysteem en mijn zoon Pavel groeit verder op met alle steun die hij nodig heeft, zegt Natalia.

Onze steun in cijfers

Tot nu toe heeft Plan International noodhulp verleend aan meer dan 250.000 mensen, waaronder meer dan 37.000 in Polen, meer dan 93.000 in Roemenië, meer dan 50.000 in Moldavië en meer dan 65.000 in Oekraïne. Onze humanitaire hulp omvat de verdeling van dekens, winterkleding, verwarming enz. aan meer dan 14.000 mensen, vooral in afgelegen gebieden.  

Plan International let erop dat meisjes en jongens die getroffen zijn door de conflicten ononderbroken toegang hebben tot veilig, inclusief, kwaliteitsonderwijs en leerbenaderingen die hun psychosociale welzijn bevorderen.

15.000 kinderen hadden baat bij formele en niet-formele leeractiviteiten, zoals het beschikbaar stellen van tablets om het Oekraïense leerplan online te blijven volgen.  

image-girl-ukraine

© Plan International

Als vrouwenrechtenorganisatie schenken wij bijzondere aandacht aan de specifieke behoeften van vrouwen. Daarom hebben we 11.200 hygiënekits gemaakt en uitgedeeld zodat deze vrouwen en meisjes al het nodige hebben voor hun menstruatie.  

De moeilijke realiteit van het conflict mag ons er niet van weerhouden te dromen van vrede en na te denken over een vreedzaam Oekraïne. We hopen van harte dat deze droom volgend jaar werkelijkheid is geworden.