De rechten van meisjes verdedigen in Niger

Niger

Meisjes in de frontlinie tegen gendergerelateerd geweld 

In Niger volgen conflicten en humanitaire crisissen elkaar onophoudelijk op. Meisjes worden gediscrimineerd en blootgesteld aan misbruik. Het land beschikt over een wetgevend kader dat gendergelijkheid bevordert. Desondanks neemt de controle van de samenleving over meisjes en vrouwen er veel verschillende vormen aan. Vroegtijdige en gedwongen huwelijken zijn een groot probleem. Acht op de tien meisjes trouwen er vóór de leeftijd van 18 jaar. Dat is het hoogste percentage ter wereld. 

Twee grote humanitaire crisissen, de crisis in de Sahel en de crisis rond het Tsjaadmeer, leiden tot conflicten en toenemende instabiliteit. Ze brengen de inspanningen die geleverd worden om armoede en genderongelijkheid te bestrijden in gevaar. Vier op de tien Nigerezen leven onder de armoedegrens. Meisjes en vrouwen lijden het meest onder deze situatie. Huishoudelijke taken, schooluitval en geweld nemen toe. 

Onze programma's en ons beïnvloedingswerk zijn gericht op onderwijs en empowerment van jongeren, en op de bescherming tegen gendergerelateerd geweld. We leveren onophoudelijk inspanningen om ervoor te zorgen dat meisjes normen in vraag stellen, hun rechten opeisen en actoren van verandering zijn. 

154

van 189 landen

plaats op de genderongelijkheidsindex

77

% van de meisjes

heeft geen toegang tot onderwijs of werk

8

op 10 meisjes

trouwen vóór de leeftijd van 18 jaar

4

op 10 meisjes

bevallen vóór ze volwassen zijn

60

% meisjes

is het slachtoffer geworden van geweld

98

% vrouwen

heeft geen werkzekerheid

8

op 10 vrouwen

nemen niet zelf de beslissingen over hun gezondheid