De rechten van meisjes verdedigen in Senegal

Meedoen, je uitdrukken, beslissen  

IMG_9824_LQ_HEADER-Country

Gendernormen omgooien en de rechten van meisjes verdedigen 

Diepgewortelde gendernormen, armoede en gebrek aan middelen ondermijnen in Senegal de inspanningen die het land doet op het gebied van kinderbescherming en gendergelijkheid. Onze programma's pakken de kern van de problemen aan. 

Meisjes worden twee keer gestraft: omwille van hun gender én hun leeftijd. Hun gemeenschap schat ze niet naar waarde en er wordt verwacht dat ze tevreden zijn met huishoudelijke taken. Dat één op de twee vrouwen geen inspraak heeft over beslissingen die haar aangaan, belemmert de autonomie van meisjes en vrouwen. Wie niet voldoet aan de gender- en leeftijdsverwachtingen loopt grote risico’s om uit de gemeenschap te worden verstoten en heeft een groter risico om slachtoffer te worden van geweld. Als gevolg hiervan accepteren meisjes en vrouwen hun lijden zodat ze hun plaats in de gemeenschap kunnen behouden. Eén op twee vrouwen vindt het gerechtvaardigd dat een man zijn vrouw slaat. 

Onze programma's in de regio's Thiès en Kaolack ondersteunen tienermeisjes en jonge vrouwen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Meisjes en jongens worden bewust gemaakt van gendergerelateerd geweld en toegerust om dit te bestrijden, onder andere via sport. 

1

op 2 vrouwen

is nooit naar school geweest

78

% vrouwen

heeft te maken gehad met huiselijk geweld

1

op 2 vrouwen

vindt het gerechtvaardigd dat een man zijn vrouw slaat

30

% meisjes

trouwde vóór hun 18e

93

% vrouwen

bezit geen land of huis

Sources : Global Gender Gap Index, 2022 ; Plan International. Gender Analysis, 2021