Onze projecten in België
Gendergelijkheid, veiligheid en de stem van jongeren kracht bijzetten
Met onze acties voor meisjesrechten in België zetten we in op drie domeinen: school, de openbare ruimte en de politiek.
- We veranderen genderstereotypen in en door middel van scholen door leerkrachten en leerlingen te informeren over kinderrechten. Dat doen we via onze educatieve programma’s (School for Rights en Gender Schools) en via ons digitale platform Plan Academy Digital.
- We gaan de strijd aan met gendergebaseerd geweld, waaronder straatintimidatie, via ons project Safer Cities. Bovendien sensibiliseren we jongeren rond toestemming en maken we het grote publiek bewust van gendergebaseerd geweld, via onze projecten Operatie Toestemming, #WeCare en Transformative Power of Sport, in samenwerking met de VUB.
- We doen de stemmen van meisjes en jongeren luider klinken via onze vrijwilligers, onze jongerenraad en onze ambassadeurs. En via ons verkiezingsmemorandum, dat door meerdere jongeren uit België en Benin werd opgesteld om politici op het thema meisjesrechten te wijzen.
91
% van de meisjes
in België had al te kampen met seksuele straatintimidatie
94
% van de meisjes
wereldwijd botst op hindernissen wanneer ze willen deelnemen aan het politieke debat
60
% van de jongeren
ervaart druk om te voldoen aan het stereotype beeld van een man/vrouw
Haar school
We moedigen leerkrachten aan om hun leerlingen aan de hand van lesmateriaal en ons digitale leerplatform Plan Academy Digital te sensibiliseren rond gendergelijkheid en gelijke kansen voor meisjes.
Haar ruimte
Seksuele intimidatie heeft een sterke impact op de bewegingsvrijheid van meisjes. Via ons project ‘Safer Cities’ komen wij actief op voor een veiligere en inclusievere openbare ruimte.
Haar lichaam
We verdedigen de lichamelijke en morele integriteit van meisjes door onze inzet voor het Nationaal Actieplan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld en via onze sensibiliseringsacties rond toestemming, zoals #WeCare, die telkens geleid worden door onze jongerenambassadeurs.
Haar spel
Sport is een krachtige hefboom voor sociale zelfredzaamheid en draagt sterk bij aan de strijd voor gendergelijkheid. Die boodschap sturen we de wereld in via onze sportambassadeurs en via diverse acties, zoals het project in samenwerking met Plan International Spanje en de VUB, waarbij studenten lichamelijke opvoeding worden aangemoedigd om genderstereotypen in vraag te stellen.
Haar stem
Samen met jongeren stellen we aanbevelingen op voor meisjesrechten en spreken we politici hierop aan, zodat ze er rekening mee kunnen houden. We waken erover dat de stem van jongeren ook binnen onze organisatie wordt gehoord. Dat gebeurt via de jongerenraad en door twee jongeren in onze Raad van Bestuur te laten zetelen.
Haar bondgenoten
Meisjes kunnen rekenen op de steun van onze gemotiveerde vrijwilligerscommunity, op de leden van onze jongerenraad en onze jongerenambassadeurs. Allemaal zetten ze sensibiliseringsacties op touw rond diverse thema’s die samenhangen met meisjesrechten, zoals onze meest recente campagne Dream4Girls.