Land: België - Vlaanderen
Duur: 01.01.24 - 31.12.24
Deelnemers: 7147
Word jongerenambassadeur


Jongerenambassadeurs tegen grensoverschrijdend gedrag
Bijna 91% van de meisjes en 28% van de jongens in België ervaart intimidatie. Met #WeCare geven we jongeren tools om grenzen te stellen, hulp te zoeken en zelfvertrouwen op te bouwen.
In het #WeCare-project leidden we jongerenambassadeurs op om anderen te trainen. Via die peer-to-peer educatie leerden jongeren hoe ze grensoverschrijdend gedrag herkennen, voorkomen en ermee omgaan.
Dankzij workshops, training en sensibilisering tijdens festivals creëren we een blijvend effect.

Haar lichaam
91% van de meisjes en 28% van de jongens in België krijgt te maken met intimidatie. Met #WeCare geven we jongeren de kennis en tools om dit gedrag te herkennen, grenzen te stellen en in actie te komen – als slachtoffer én getuige.

Haar bondgenoten
Het #WeCare project biedt jongeren tools aan om te reageren op grensoverschrijdend gedrag en zet hen aan om hulp te zoeken voor zichzelf en voor anderen. Op die manier kunnen jongeren als actieve omstanders opgroeien in een positieve omgeving.

Her space
Grensoverschrijdend gedrag bespreken is niet altijd makkelijk. Dit project leert jongeren het belang van een safe space creëren waarin wederzijds respect en toestemming centraal staan.
Opgroeien zonder zorgen
Elke dag worden kinderen en jongeren in België geconfronteerd met hindernissen en hierdoor belemmerd in hun ontwikkeling. Eén van deze hindernissen die jongeren disproportioneel treft is (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Het tast de integriteit aan van kinderen en jongeren die ermee geconfronteerd worden en heeft gevolgen voor het fysisch en psychisch welzijn, zowel op korte als op lange termijn.
Dit project is gemotiveerd vanuit de overtuiging dat er concrete, empowerende, efficiënte manieren zijn om kinderen en jongeren, in al hun diversiteit, weerbaarder te maken door hen te informeren, hen tools aan te reiken om te reageren en hen aan te zetten om hulp te zoeken voor zichzelf en voor anderen. Op die manier voorkomen we grensoverschrijdend gedrag en kunnen jongeren opgroeien in een positieve omgeving die vrij is van geweld.
Wij geloven dat dit vooral wordt mogelijk gemaakt wanneer projecten worden geleid door jongeren zelf. Jongeren zijn het hart van onze organisatie en van dit project. Zij zijn de experten van deze thematiek, ze krijgen in hun dagelijks leven te maken met grensoverschrijdend gedrag, als slachtoffer en als getuige. Op basis van hun eigen ervaringen zijn zij in de beste positie om andere jongeren te sensibiliseren, hen aan te zetten tot actie. Activisme wordt zo de drijvende kracht van verandering.
— Sien Voets
“Ik heb vandaag mijn eerste workshop gegeven! (…) Ik vond dat de jongeren echt wel goed meewerkten! Was heel leuk en een beetje stressy, maar uiteindelijk was de feedback positief!”
26
jongerenambassadeurs
opgeleid
7.147
mensen
rechtstreeks bereikt
1
stand
op Pukkelpop om te sensibiliseren
Welke acties ondernemen we?
- Opleiden van jongerenambassadeurs rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
- Jongerenambassadeurs methodieken aanreiken om jongeren te sensibiliseren
- Jongeren informeren rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
- Jongeren sensibiliseren over bystander en de reactiestrategieën
- Sensibiliseringsactie op Pukkelpop
Interesse in een workshop? Neem contact met ons op via schools@planinternational.be.
Partners
Het project is geïmplementeerd in Vlaanderen in samenwerking met Pukkelpop en gefinancierd door De Warmste Week via de Koning Boudewijnstichting.



Onze projecten in België

Gender School: een project voor meer gendergelijkheid op school

De kracht van sport ter preventie van gendergerelateerd geweld voor en door studenten
