De rechten van meisjes verdedigen in Ecuador

Zich bevrijden van geweld en opkomen voor hun rechten

201808-ECU-07_LQ_HEADER-Country

Overal meer gelijkheid 

In Ecuador beperkt de leefwereld van meisjes en vrouwen zich tot de privésfeer. Ze moeten vooral goede echtgenotes en moeders worden. Acht op de tien meisjes zijn uitsluitend met huishoudelijke taken bezig. In de regio Manabi, waar Plan International een genderanalyse uitvoerde, besteden meisjes en vrouwen meer dan 24 uur per week aan huishoudelijke taken, jongens slechts zeven. 

Naast het feit dat ze niet als gelijkwaardig aan mannen worden beschouwd, wordt van meisjes en vrouwen ook verwacht dat ze 'bescherming' en controle van hun partner aanvaarden. Meisjes hebben niet dezelfde vrijheid als het gaat om sport, vrijetijdsbesteding of relationele beslissingen. Gendergerelateerd geweld blijft wijdverspreid: zeven van de tien meisjes en vrouwen hebben er al mee te maken gehad.  

Met de steun van Plan International klagen meisjes de ongelijkheid waarvan ze het slachtoffer zijn aan. Gendergerelateerd geweld wordt al te vaak gebagatelliseerd en gelijkheid komt er maar langzaam.  De verenigingen die wij steunen, verleggen grenzen voor meer gelijkheid. Ze doen dat bij politieke leiders, op straat, op school, in de gemeenschappen en thuis. 

+ 18

uur

meer huishoudelijk werk dan mannen

7

op de 10 meisjes en vrouwen

zijn slachtoffer geweest van geweld 

1

op de 4 meisjes

is slachtoffer geweest van seksueel geweld

4

op de 10 meisjes

zijn voor hun 18e getrouwd

59

% van de vrouwen

in de meest kwetsbare gemeenschappen denkt dat een goede echtgenote haar man altijd gehoorzaamt

— Een regeringsfunctionaris

"Jongens leren vrij te zijn en meisjes leren de regels te volgen.”