Nieuws 7 manieren om geweld tegen meisjes te stoppen
Nieuws

7 manieren om geweld tegen meisjes te stoppen

28/09/2023

Al meer dan 80 jaar werkt Plan International met de meest kwetsbare meisjes in onze samenleving.  

Door naar hen te luisteren en hen te steunen, samen met lokale verenigingen, partnerngo's en mensen die een verschil willen maken. Beetje bij beetje krijgen deze meisjes vertrouwen in zichzelf, genoeg om hun stem te durven laten horen en te vechten tegen het geweld in hun samenleving. In deze blog delen we hun oplossingen. Omdat hun gevechten ook van ons zijn en ze verdienen om gekend te zijn.

1. Moedig meisjes aan om hun verhaal te delen

Charlienne, nu 17, groeide net als zoveel Braziliaanse meisjes op in een gewelddadige thuissituatie. Ze is vastberaden om een eind te maken aan de diepgewortelde gedragspatronen en ideeën die leiden tot gendergebaseerd geweld in haar omgeving.

Als mijn man mij zou slaan, zou ik hem aangeven bij de politie. Geweld tegen vrouwen mag niet getolereerd worden.

Charlienne is ambitieus. Ze was zelf getuige van het geweld dat haar moeder thuis moest verduren en wil nu de perceptie die in haar omgeving leeft rond geweld op vrouwen aanpakken en veranderen.

charlienne-brazil-and-raimunda

Charlienne, 17 jaar oud. © Plan International

Gisele uit Brazilië nam deel aan workshops over seksuele uitbuiting, meisjesrechten en beleidsbeïnvloeding. Daar vond ze haar stem en leerde ze vrijuit spreken. Ze deelt nu haar weinig fraaie verhaal over verkrachting, mishandeling en dakloosheid om andere meisjes aan te moedigen hun verhalen over geweld te delen.

Aan alle meisjes en vrouwen die hebben afgezien zoals ik, alsjeblieft, vertel je verhaal! Laat niemand ermee wegkomen. Praat met iemand die je vertrouwt, iemand die in je gelooft … Laten we onze samenleving tonen dat we niet zullen zwijgen.

2. Luister naar de oplossing van jongeren om steden veiliger te maken

De enige manier om geweld op meisjes en vrouwen aan te pakken is door te luisteren naar hun ervaringen, en tegelijk hun noden in te vullen. Gedurende enkele maanden zwierven 14 jonge activisten door de straten van Brussel: voelen meisjes en jongens zich veilig in de stad? Zo nee, wat is er nodig om dat te veranderen? Meisjes en jongens werkten samen en deelden hun oplossingen tegen seksisme en geweld.

3. Organiseer acties in het openbaar vervoer

Jaarlijks worden naar schatting 246 miljoen meisjes en jongens lastiggevallen of mishandeld op hun weg naar school én op school zelf. Vooral meisjes zijn bijzonder kwetsbaar. Maandelijks nemen ongeveer 10.000 jonge vrouwen de bus in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Daarbij lopen ze een groot risico op seksueel geweld, intimidatie en diefstal. Deze groep jongeren voert actie samen met Plan International Vietnam om seksuele initmidatie in het openbaar vervoer te stoppen.

Samen met jonge vrouwen, buschauffeurs en ticketcontroleurs maken we de bussen in Hanoi veilig, zodat meisjes vrij kunnen reizen door de stad.

girls-safer-cities-hanoi-bus

© Plan International

4. Motiveer jongens en jonge mannen om voorvechters te zijn van verandering

Braziliaanse jongens gaan mee de strijd aan voor gendergelijkheid. Ze willen af van gedragspatronen die geweld tegen meisjes en vrouwen veroorzaken. Ze hebben een impact op het gedrag van mannen en vrouwen.

Ik wil meisjes en vrouwen duidelijk maken dat ze het niet verdienen om geslagen te worden. Samen kunnen we vechten voor hun rechten.

Taniel, 18 jaar

luciano-champion-of-change-brazil

© Plan International

5. Voer druk uit op overheden om gendergerelateerd geweld te verbieden

Een kindhuwelijk ontzegt meisjes het recht om doorslaggevende beslissingen te maken over hun lichaam, hun welzijn en hun toekomst. Ze stoppen met hun opleiding om een leven te starten met magere vooruitzichten, een verhoogd risico op geweld, misbruik en ziekte.

Om exact die redenen lobbyen meisjesrechtenactivistes in Malawi, Bangladesh en Honduras bij hun overheden om kindhuwelijken onwettig te maken. Zo willen ze een eind maken aan de praktijk, overal ter wereld.

6. Open de ogen van jouw omgeving over de nefaste gevolgen van schadelijke gebruiken

De 9-jarige Amel uit Egypte doet er alles aan om meisjesbesnijdenis te verbieden in haar dorp nadat haar vriendin doodbloedde na haar besnijdenis. Ze verspreidt haar boodschap en laat haar hele omgeving weten welke gevolgen besnijdenissen hebben.

We informeren elkaar. Als we te weten komen dat één van ons zal besneden worden, dan proberen we het tegen te gaan door de hele familie attent te maken op de gevaren en op de negatieve impact voor meisjes.

amel-egypt-fgm

Amel © Plan International

7. Laat jongeren met elkaar praten

De zestienjarige Brisa uit Nicaragua behoort tot de oorspronkelijke bevolkingsgroep Miskito. Ze presenteert een lokale radioshow en kaart er openlijk een reeks sociale thema’s aan zoals mishandeling, aanranding, tienerzwangerschappen, huiselijk geweld en mensenhandel. Stuk voor stuk zaken waar plattelandsmeisjes een hoger risico lopen.

Ik hou het allermeest van interactie met luisteraars. Wanneer ze bellen, weet ik zeker: ze hebben de boodschap begrepen.

Verzet je tegen neerwaartse trends

1 op 3 meisjes ervaart geweld in haar leven, en naar schatting 1 op 10 wordt slachtoffer van seksueel misbruik. Dat is de realiteit vandaag. Ann-Brigitte Albrectsen, CEO van Plan International, klaagt de recente intrekking van enkele meisjes- en vrouwenrechten waar destijds hard om gevochten is.

We moeten nu ingrijpen, anders verliezen we nog meer rechten. En als ik zeg rechten verliezen, dan staat dat vaak gelijk aan levens verliezen.

Ann-Brigitte Albrectsen, CEO van Plan International