Nieuws Geweld vernielt Haïtiaanse kinderdromen
Nieuws

Geweld vernielt Haïtiaanse kinderdromen

14/04/2025

Sandra*, 13 jaar, in het ontheemdenkamp waar ze nu woont

Het geweld in Haïti neemt alsmaar toe, en treft in grote mate kinderen en meisjes. Ze worden verplicht om hun huizen achter te laten, moeten school missen, hebben onvoldoende toegang tot voedsel, drinkbaar water, sanitaire voorzieningen… Plan International is ter plekke om hulp te bieden, met speciale aandacht voor de meest kwetsbaren. 

Mijn eerste droom is om mijn moeder trots op me te maken. Voor mijn tweede droom wil ik een vak leren. En ten derde wil ik goed leven. Dat is wat ik wil, want mijn moeder werkt heel hard voor me.

Zijn de dromen van de jonge Lovelie* zo buitensporig? Nochtans lijken ze voor het 17-jarig Haïtiaans meisje onbereikbaarder dan ooit. Samen met haar familie moest Lovelie in augustus 2023 hun huis ontvluchten omwille van het geweld door gewapende groepen. Ze wonen nu in een opvangsite voor ontheemden in de hoofdstad Port-au-Prince, waar de omstandigheden extreem moeilijk zijn.  

Voordat de gewapende groepen aanvielen, had Lovelie een comfortabel leven: ze ging regelmatig naar school, had haar eigen bed en haar familie runde een succesvol bedrijf. Nu is het elke dag een uitdaging om ook de meest alledaagse, maar daarom niet minder belangrijker zaken te bemachtigen: voedsel, water en sanitaire voorzieningen... 

Het verhaal van Lovelie is niet uniek. Door het escalerend geweld in Haïti hebben meer dan een miljoen mensen, waaronder 550.000 kinderen, hun huis ontvlucht. Ze kunnen terecht in 117 opvangsites, al zijn veel van die locaties nauwelijks geschikt, omdat adequate sanitaire voorzieningen of beveiliging ontbreken.  

Kinderen krijgen te maken met ernstige fysieke en psychologische trauma’s. Ze leven in angst voor geweld, ontvoering en mensenhandel. Naar schatting hebben meer dan drie miljoen kinderen (*) humanitaire hulp nodig, waarvan 1,2 miljoen in de hoofdstad Port-au-Prince. In 2024 zijn er 184 kinderen gestorven en raakten er 105 gewond.  

Gendergerelateerd geweld is sterk toegenomen, met meer dan 6.400 gemelde gevallen in 2024. Seksueel geweld wordt ook ingezet als oorlogswapen. 

School zorgt ervoor dat je in de toekomst iemand wordt

Door het aanhoudend geweld in Haïti kunnen vele kinderen geen lessen meer volgen. Sinds januari 2024 hebben er niet minder dan 900 scholen de deuren moesten sluiten omwille van aanvallen, geweld, angst of omdat ze als onderdak dienen voor wie op de vlucht sloeg.  

Lovelie*, 17 jaar, woont met haar familie in een opvangsite voor ontheemden in Port-au-Prince

“Ik ben er trots op dat ik nog steeds lessen kan volgen. Mijn papa heeft gedaan wat hij moest doen om mij naar school te laten gaan.” Sinds ze het geweld moest ontvluchten, leeft Sandra1, een 13-jarig meisje uit Haïti, in een opvangcentrum. Daar worstelt ze met gevoelens van isolement en eenzaamheid. Ondanks de moeilijke omstandigheden vindt Sandra troost in eenvoudige activiteiten zoals zingen en spelen met andere kinderen. “Tot nu toe heb ik nog steeds moeite om me aan te passen aan de situatie hier in de opvang. Ik vraag mezelf steeds af of dit maar een droom is, omdat ik al deze ontberingen moet doorstaan.” 

Sandra's papa herinnert haar er vaak aan dat lezen en schrijven essentieel is om erbij te horen in de maatschappij. Ze droomt ervan advocate te worden en gelooft dat onderwijs de sleutel is tot een betere toekomst. Haar verhaal getuigt van veerkracht en vastberadenheid om de uitdagingen het hoofd te bieden. Ondanks de emotionele littekens van haar verleden, klampt ze zich vast aan de hoop op een betere toekomst. 

Ook Isabelle* (15), die al een vriendin verloor in het geweld, vindt het belangrijk om ondanks alles naar school te kunnen blijven gaan. “Ik moet naar school”, zegt ze gedecideerd. “Ik ga met mijn broertje, want school zorgt ervoor dat je in de toekomst iemand wordt.” 

Wat doet Plan International in Haïti? 

Plan International geeft in Haïti prioriteit aan kinderbescherming, onderwijs en preventie van gendergerelateerd geweld. Dat doen we door kindvriendelijke ruimtes in te richten om kinderen op de vlucht een veilige omgeving, psychosociale ondersteuning en toegang tot onderwijs te bieden. 

We zorgen er bovendien voor dat de meest kwetsbare kinderen de steun krijgen die ze nodig hebben, bijvoorbeeld het opsporen van hun familieleden zodat we gezinnen kunnen hereniging. We ondersteunen ook overlevenden van gendergerelateerd geweld, bieden cash ondersteuning en distribueren hygiëne- en waardigheidskits.  

Isabelle*, 15 jaar, voor de ruimte in het kamp waar zij en haar familie slapen