Nieuws Hoe kan onderwijs gendergelijkheid bevorderen in België
Nieuws

Hoe kan onderwijs gendergelijkheid bevorderen in België

30/10/2024

Hoe kan onderwijs gendergelijkheid bevorderen in België

De rol van onderwijs bij het bevorderen van gendergelijkheid in België 

Onderwijs is een van de krachtigste handvaten om kinderen toegang te geven tot hun rechten, ervoor te zorgen dat ze ze begrijpen en dat ze worden afgedwongen.  

Plan International België is wereldwijd actief en zorgt ervoor dat elk meisje het recht heeft op toegang tot inclusief kwaliteitsonderwijs, in een veilige schoolomgeving, vrij van seksistische vooroordelen en discriminatie. 

Maar hoewel het recht op toegang tot onderwijs in ons land gelukkig beter verzekerd is dan elders ter wereld, moeten we constateren dat ook wij nog een lange weg te gaan hebben. Daarom pleiten we voor maatschappelijke vorming in de strijd tegen seksistische vooroordelen en (seksueel) misbruik 

Hoe we gendergelijkheid bevorderen via onderwijs 

We bieden scholen pedagogische ondersteuning 

In België werkt Plan International samen met scholen, jongeren en vrijwilligers om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over het belang van gendergelijkheid in hun eigen leven en in dat van kinderen en jongeren wereldwijd. 

We ondersteunen leerkrachten die hun kennis willen verdiepen en die hun leerlingen bewuster willen maken omtrent gendergelijkheid, waaronder de stereotypen en discriminatie die zowel in de klas als op de speelplaats tot uiting kunnen komen. Onze acties omvatten: 

Klassikale begeleiding en infosessies  

Schools_workshop

 

We informeren en begeleiden onderwijsteams (op hun vraag) inzake de concepten van gender en gelijkheid binnen de school. We bieden ook ondersteuning om de gelijkheid en inclusie in hun onderwijsinstelling te verbeteren. Dat doen we via korte infosessies (2 uur) voor leerlingen of via begeleidingen van één jaar voor leerlingen en onderwijsteams. 

 
 
 
Pedagogische dossiers voorzien 

Elk van onze dossiers voor leerkrachten bevat informatie over meerdere thema's (impact van genderstereotypen, seksuele intimidatie, toestemming enz.) die ze samen met hun leerlingen kunnen bespreken. Met als doel: de leerlingen aan het denken zetten over gendergelijkheid en internationale solidariteit. 

Pedagogische activiteiten 

Onze pedagogische activiteiten zijn speels opgezet. Leerkrachten kunnen door middel hiervan hun leerlingen in de klas bewustmaken van de ongelijkheid en discriminatie waarmee meisjes te kampen hebben, overal ter wereld en dus ook bij ons. 

Online training voor onderwijsteams 

Plan Academy Digital (PAD) is een interactieve e-learning-tool, inclusief pedagogische fiches die zo in de klas gebruikt kunnen worden. 

Leerkrachten kunnen het pakket op eigen tempo doorlopen en thema's kiezen naargelang hun eigen interesses: sekse en gender, stereotypen, vooroordelen en discriminatie, de impact van genderongelijkheid enz.  

Ga voor meer informatie naar: Mobiliseer je school! | Plan International België 

We werken met jongeren om hen bewust te maken van toestemming  

Festival

Elke dag opnieuw worden kinderen en jongeren, vooral meisjes, in ons land geconfronteerd met misbruik dat een weerslag heeft op hun fysieke en psychologische welzijn, zowel op korte als op lange termijn. 

We bestrijden dit fenomeen door jongeren erover te sensibiliseren en hen hierin op te leiden. In 2023 waren we, in het kader van ons project 'Operatie Toestemming', aanwezig op de festivals Les Ardentes en Pukkelpop, met de steun van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Daar hebben we 4500 festivalgangers gesensibiliseerd. In 2024 werden, dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting, 25 jonge ambassadeurs (18-25 jaar) opgeleid om informatieve workshops te geven aan 1000 jongeren tussen 15 en 18 jaar. In die workshops behandelen ze toestemming en (seksueel) misbruik, maar ook de strategieën die jongeren kunnen hanteren als ze hiervan getuige zijn, hoe ze kunnen reageren en tussenkomen. 

Wij zijn er vast van overtuigd dat dit initiatief meer kans maakt op succes wanneer we de jongeren zelf erbij betrekken. Zij zijn immers de experts ter zake, omdat ze in hun dagelijks leven jammer genoeg geconfronteerd worden met misbruik, als slachtoffer en als getuige. Door te vertrekken van hun eigen ervaringen zijn zij dus het best geplaatst om andere jongeren te sensibiliseren en hen aan te moedigen om in actie te komen. Activisme wordt zo de drijvende kracht achter verandering. 

Onze Dream4Girls-actie en de reizende tentoonstelling 

Dream4Girls_expo

Van februari tot april 2024 voerden we een grote bewustmakingscampagne, waarbij jongeren hun dromen voor meisjesrechten konden genereren via het Dream4Girls-platform. Op die manier werden er meer dan 4000 hoopvolle dromen gedeeld die streven naar meer gelijkheid voor meisjes.  

De pedagogische missie van Dream4Girls werd daarna voortgezet in de vorm van een reizende tentoonstelling, waarmee het (jonge) publiek in het hele land gesensibiliseerd kan worden. Er werd ook een pedagogisch dossier ontwikkeld voor leerkrachten.  

De Dream4Girls-tentoonstelling is beschikbaar in groot formaat, als triptiekpanelen (2 meter op 80 cm) voor grotere ruimtes, of in kleiner formaat (A3/A4) voor klaslokalen. 

Wil jij met je klas meedoen?