Nieuws Hoe te blijven sporten als je menstrueert
Nieuws

Hoe te blijven sporten als je menstrueert

201806-IND-33-lpr

Wat beïnvloedt 1 op 2 sporters, 1 op 4 weken, maar wordt toch nauwelijks over gepraat, laat staan rekening mee gehouden? Menstruatie! Hoog tijd om het topic uit de taboesfeer te halen én manieren te vinden om er het beste van te maken, ook tijdens die periode van de maand. Want sporten doet zoveel goeds voor je welzijn en gezondheid, het zou zonde zijn om dat te moeten missen, toch?  

Menstrueren doet minder sporten  

Minder goed in je vel zitten, zware benen, hoofdpijn en krampen: je regels hebben is je meestal minder in topvorm voelen om te sporten. Een studie door Women in Sport onder meer dan 4000 jongens en meisjes tussen 11 en 18 jaar wees uit dat 43% van de bevraagde Britse tienermeisjes die zichzelf als sportief beschouwden, stopten met sport na de basisschool (tegenover 24% van de tienerjongens). Tegen de leeftijd van 17-18 jaar beschouwt nog maar 28% van de meisjes zichzelf als sportief. Als een van de drempels wordt hun menstruatie genoemd: 7 op de 10 meisjes zegt dat die hun ervan weerhoudt om deel te nemen aan sportactiviteiten. Terwijl de serotonine, endorfine en dopamine die vrijkomen door te sporten je net beter kunnen doen voelen en pijn of krampen doen verminderen.  

42% van de tienermeisjes zegt dat hun menstruatie hen ervan weerhoudt te sporten. 

girls_in_sport

© Plan International

Zo blijf je toch in beweging  

Wat zouden mensen die menstrueren niet allemaal kunnen bereiken als we deze drempels wegnemen? Laat je zeker niet tegenhouden om te bewegen als je daar zin in hebt. Deze tips kunnen je helpen om te blijven sporten tijdens je regels. 

  • Drink nog meer water dan anders om gehydrateerd te blijven en balanceer je lichaam en geest met genoeg proteïne- en energierijke voeding (en ja, ook af en toe een chocolate craving is best oké). 
  • Tijdens het sporten draag je liefst altijd een outfit waar je je comfortabel in voelt, maar al zeker tijdens je regels. Onderzoek door Britse hockey pro Tess Howard aan de Universiteit van Durham wees uit dat 70% van de meer dan 400 bevraagde vrouwen meisjes zag stoppen met sport omdat ze zich overgeseksualiseerd voelen in de opgelegde sportoutfit. Dus leg gerust die hoog uitgesneden body even aan de kant. Clubs als Manchester City, het Britse en Nieuw-Zeelandse nationale voetbalteam, en het Ierse rugbyteam maakten alvast komaf met witte uniformshortjes, ook Wimbledon verplicht vrouwen niet meer tot een volledig witte dresscode. Nike plant na feedback van vrouwelijke atleten om in 13 nieuwe nationale sportoutfits technologie in te bouwen die menstruatielekken voorkomt. 
  • Luister naar je lichaam. Als ontspannen zwemmen, lopen of een yogasessie je minder extra pijn bezorgen dan die intensieve workout, wissel dan even van activiteit. Trakteer jezelf bij krampen of pijn op een hete douche of een warmwaterkruik.  
  • Hou bij wanneer je menstruatie eraan komt via een app of kalender. Zo kan je jouw workouts daarrond plannen of meer rekening houden met hoe je welzijn verandert doorheen de maand. Waar je zit in je cyclus kan namelijk je sportprestaties beïnvloeden. Als je jezelf daar comfortabel bij voelt, kan het helpen om die informatie te delen met iemand vertrouwelijk, zoals je sportcoach, zodat die je training indien nodig kan aanpassen. 
  • Omgekeerd kan ook zwaar trainen een invloed hebben op de lengte van je cyclus en intensiteit van je flow. Wees niet ongerust als je hier wat variatie in merkt, maar consulteer bij het uitblijven of onregelmatig worden van je menstruatie je dokter. 

Deze menstruatieproducten maken het mogelijk 

Om ongehinderd te kunnen sporten, moet je uiteraard de mogelijkheid hebben om menstruatielekken te voorkomen. We sommen even de meest voorkomende menstruatieproducten op, met de voor- en nadelen bij het sporten:  

  • Maandverband 
    • + Makkelijk te gebruiken en vervangen 
    • - Bulky in je sportlegging en kan verschuiven 
  • Tampons 
    • + Discreet en je kan ermee watersporten 
    • - Op tijd wisselen (liefst na 4 en zeker binnen de 8 uur) om toxic shock syndrome te vermijden 
  • Herbruikbare cups 
    • + Zoals tampons, maar langer bruikbaar (tot 12 uur), milieuvriendelijk en hypoallergeen 
    • - Even oefenen om in te brengen en je moet met water kunnen spoelen als je vervangt 
  • Menstruatieslips 
    • + Milieuvriendelijk en je kan er een hele dag mee sporten zonder te vervangen 
    • - Uit te wassen achteraf en eerder bij een mildere flow 
blog_spoer
IMG_0388 (1) (1)

© Plan International

Uit onderzoek van Plan International Australië blijkt dat meer dan 500 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd in precaire omstandigheden menstrueert en 1 op 4 geen toegang heeft tot het nodige hygiënisch materiaal of toiletten met de nodige privacy. En dat belemmert hen om deel te nemen aan school, sport en het sociale leven.

Met Plan International doen we daar op verschillende vlakken iets aan. We sensibiliseren rond hygiëne tijdens de menstruatie, passen de schoolinfrastructuur aan, delen kits met hygiënisch materiaal uit en houden workshops om zelf menstruatiemateriaal te maken. Ook bij onze noodhulp na crisissen denken we aan menstruatiemateriaal voor vrouwen en meisjes. Daarnaast organiseren we sportieve activiteiten voor meisjes wereldwijd die hun ondernemerschaps skills stimuleren.