Nieuws Karate is niet alleen voor jongens
Nieuws

Karate is niet alleen voor jongens

Alliance (1)-2

Sport is voor veel meisjes een manier om de kracht in zichzelf te ontdekken. Alliance, vandaag achttien jaar oud, werd geboren in een vluchtelingengezin. Zij vond in karate een manier om zichzelf te beschermen en te empoweren, ook al was haar omgeving in het begin erg sceptisch. 

Het verhaal van Alliance toont haar vastberadenheid. Toen ze tien was, werd haar interesse in karate aangewakkerd door haar oudere broer. Alliance wilde zichzelf kunnen beschermen en genderstereotypen ontkrachten. Acht jaar geleden werd ze lid van de karateclub in haar vluchtelingengemeenschap in Rwanda, waar 87 jongeren trainen, waaronder vijftien meisjes.

Naar eigen zeggen kreeg ze in het begin te maken met tegenstand van sommigen uit haar vluchtelingengemeenschap. Zij stelden zich vragen bij haar beslissing om lid te worden en noemde karate ‘een sport voor jongens’.

Veel van mijn vrienden uit de gemeenschap vertelden me dat karate een beangstigende sport is met gevechten die te zwaar zijn voor meisjes. Maar ik bleef vastberaden en liet me niet afschrikken door maatschappelijke verwachtingen," zegt Alliance. 

Het resultaat? Alliance behaalde een felbegeerde bruine band en wordt elke dag beter om meester in de Shotokan-stijl te worden. Op dit moment heeft ze drie medailles gewonnen bij verschillende wedstrijden.

“Tijdens karatewedstrijden leer ik weer nieuwe vechttechnieken en vaardigheden, zelfs van mijn mannelijke concurrenten. Ik heb ook veel nieuwe vrienden gemaakt. De medailles die ik win, versterken mij in mijn overtuiging dat ik respect verdien. Ze motiveren me om harder te werken en te blijven pushen om succesvol te worden”, klinkt het.

Alliance

© Plan International

Karate als beschermend schild voor meisjes 

“Door aan karate te doen, heb ik een nieuw gevoel van zelfvertrouwen, discipline en focus in mijn leven ontdekt waardoor ik vooral op academisch vlak kan uitblinken, omdat ik rustig blijf”, vertelt ze. “Karate helpt om mijn kalmte te bewaren en wanneer ik kalm ben, kan ik ongehaast beslissingen nemen. Daardoor kan geen enkele jongen mij seksueel verleiden, omdat ik mentaal rustig ben en in staat om weloverwogen persoonlijke beslissingen te nemen." 

Aan de andere kant zegt ze ook dat sporten aanzienlijk bijdraagt aan haar geestelijke gezondheid, waardoor ze beter in staat is om goede beslissingen in haar leven te nemen. 

Alliances traject is het bewijs van de transformerende kracht van karate. De sport stelt meisjes en jonge vrouwen in staat om maatschappelijke normen te trotseren. 

“Ik wil mijn eigen karateclub oprichten die meisjes en jonge vrouwen ondersteunt. Ik wil mijn kennis doorgeven om hen in staat te stellen kracht en veerkracht te omarmen.” In haar vluchtelingengemeenschap is Alliance een lichtend voorbeeld van inspiratie en van wat er bereikt kan worden als meisjes de kans krijgen om zich op hun eigen voorwaarden te ontplooien. 

De steun van Plan International 

In een samenwerkingsverband implementeren Plan International Rwanda en UNICEF verschillende kinderbeschermingsinitiatieven in de vluchtelingenkampen. Deze initiatieven omvatten recreatie- en sportactiviteiten, de oprichting van commissies die toezicht houden op kinderbescherming en gendergelijkheid en het creëren van kindveilige ruimten die kinderen de kans geven zich te ontplooien. Tijdens de gendertransformatie-initiatieven nemen zowel meisjes als jongens deel aan de opgezette initiatieven, waaronder sportclubs. 

Plan International België ondersteunt in Rwanda het gelijkaardige Bike For Future-project.