Nieuws Kindhuwelijken in Niger aanpakken door praktische opleidingen
Nieuws

Kindhuwelijken in Niger aanpakken door praktische opleidingen

Niger

De 17-jarige Saratou was gedwongen met school te stoppen toen de kosten te hoog werden voor haar ouders. "Na het zesde leerjaar moest ik van mijn ouders thuisblijven. Dat vond ik moeilijk, want thuis had ik niets om handen." 

Saratou woont in een dorpje op het platteland in de Maradi-regio in Niger. "We leefden van het inkomen van mijn vader, zo’n 10.000 CFA-frank per maand”, vertelt ze. Dat is iets meer dan 15 euro. 

In deze regio is toegang tot onderwijs voor meisjes niet vanzelfsprekend. Zo’n drie op tien meisjes tussen 15 en 19 zijn geletterd, tegenover de helft van de jongens*. Bovendien moeten kinderen vaak ver stappen om naar school te gaan. Vooral voor meisjes houdt die afstand gevaren in, voor ouders meteen een extra argument om hun dochters thuis te houden. 

Opleiding als opstapje naar meer zelfstandigheid 

Wanneer meisjes vroegtijdig stoppen met school, is de kans klein dat ze hun opleiding nog afwerken en bestaat het risico dat ze erg jong zullen trouwen. Maar wanneer ze nieuwe vaardigheden leren en hun eigen geld verdienen, worden ze door hun gezin niet langer als een last gezien. Resultaat: ze krijgen ook meer zeggenschap over hun eigen leven.  

In vijftig dorpen in Niger geeft Plan International opleidingen aan meisjes die niet naar school gaan en het risico lopen jong te trouwen. 

Ze leren nieuwe vaardigheden zoals naaien, vee houden, cosmetische producten maken ... Zo ook Saratou: "Ik kreeg les van de kleermaker van het dorp. Met de steun van het dorpshoofd helpt Plan International meisjes in het dorp die van school zijn gegaan om kleermaker te worden." 

Eigen zaak in de slaapkamer

"Mijn opleiding duurde twee jaar. Na afloop kreeg ik een naaimachine, en dat motiveerde me om in mijn slaapkamer mijn eigen naaiatelier te beginnen", vertelt Saratou, die nu veel vaste klanten heeft.

"Ik verdien 10.000 CFA-frank per week. Na de oogst, als ik zie dat de vrouwen geld hebben, koop ik lendendoeken die ik naai en op de markt verkoop. Ik ontmoet de meeste klanten bij de waterput. Nu ben ik de enige die kleren maakt in het dorp. Ik ben trots op mijn eigen zaak."

Dankzij haar bedrijf kan Saratou haar gezin financieel ondersteunen en ervoor zorgen dat haar broers en zussen hun school afmaken. "Ik betaal hun schoolspullen en uniformen en draag bij aan het fonds van het schoolbestuur, voor de onderhoudskosten van de school."

Saratou meet een klant op voor een nieuwe jurk.

Trouwen met de man die ik zelf kies 

Saratou gaat ook trouwen. "Met het geld dat ik verdien, kan ik bijdragen aan mijn huwelijksuitgaven en trouwen met de man van wie ik hou. We trouwen over een jaar, na de oogst", glundert ze. 

Als zelfstandig kleermaker is Saratou een rolmodel geworden voor andere meisjes in haar dorp. "Vriendinnen die niet naar school gaan, komen bij mij leren naaien. Over vijf jaar wil ik mijn eigen naaiatelier openen en meisjes opleiden die met school gestopt zijn”, klinkt het vastberaden. 

 

*26,9% van de meisjes tegenover 50,2% van de jongens Bron: Regionaal directoraat van nationaal onderwijs 

Van Geven tot Impact

Door onze projecten financieel te steunen draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid. Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.