Nieuws Rwanda: het taboe op seksualiteit doorbreken
Nieuws

Rwanda: het taboe op seksualiteit doorbreken

21/08/2024

Seksuele voorlichting blijft in veel Rwandese gezinnen taboe. Weinig ouders of opvoeders durven het onderwerp seksuele en reproductieve gezondheid aan te halen, en in sommige landelijke regio’s wordt alleen al erover praten als een aanmoediging tot ‘onzedig gedrag’ beschouwd. Het resultaat: jongeren worden aan hun lot overgelaten om zelf hun seksualiteit te ontdekken en 7% van de Rwandese meisjes raakt zwanger tussen hun 15 en 19 jaar. Omdat ze zo jong moeder worden, komt hun toekomstperspectief in het gedrang. Het hoge aantal seksueel overdraagbare aandoeningen is een ander schadelijk gevolg van dit gebrek aan seksuele voorlichting. 

Om deze trend te keren, geeft Plan International België samen met lokale partners uitgebreide seksuele voorlichting aan tieners. Dat doen we via jeugdclubs in dorpen in het district Gatsibo. Op die manier verwerven ze het nodige vertrouwen en de vaardigheden om vrije, geïnformeerde keuzes te maken over hun lichaam en hun leven. Daarover getuigt Immaculée, een Rwandese moeder, in deze video.


Jongeren helpen om hun seksuele en reproductieve gezondheid in eigen handen te nemen

We werken vaak met meisjes die van school zijn gegaan en die meer risico lopen op een vroegtijdig huwelijk en zwangerschap.

Een van de grootste uitdagingen waar we voor staan, is een laag zelfbeeld en de bijbehorende verlegenheid. Stel dat een meisje haar menstruatie heeft. Ze kan er zich ongemakkelijk bij voelen om aan haar ouders maandverbanden te vragen en vraagt dan liever geld aan een jongen om het zelf te kopen. Die jongen kan dan in ruil seksuele gunsten eisen. En dat kan het meisje blootstellen aan het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen of een vroegtijdige zwangerschap.

De 21-jarige Delphine, hoofd van een jeugdclub

Om het taboe op te heffen en dit cruciale probleem van een gebrek aan zelfvertrouwen aan te pakken, sensibiliseren we met ons project ook gezinnen. We organiseren sessies met ouders waarin we hen begeleiding, advies en ondersteuning bieden zodat ze hun kennis over seksuele en reproductieve gezondheidskwesties kunnen verbeteren. Ons uiteindelijke doel? Het begrip en de communicatie binnen gezinnen verbeteren.

De actie leverde onmiddellijk resultaat op en leidde tot een spectaculaire daling van het aantal tienerzwangerschappen. Volgens districtsverantwoordelijken is het aantal op amper zes maanden tijd afgenomen van meer dan 800 naar 518. 

Plan International steunen

Door onze projecten financieel te steunen, draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.  

Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.