Nieuws Rwandese meisjes jagen op de fiets hun dromen na
Nieuws

Bike For Future: Rwandese meisjes jagen op de fiets hun dromen na

Bike_For_Future (5)

Met 15 zijn ze, de Rwandese meisjes die deel uitmaken van de Bike For Future-wielerploeg. Ze komen twee keer per week samen, op woensdag en zaterdag, om te trainen voor het Wereldkampioenschap Wielrennen 2025 in Rwanda. Met hun deelname pleiten ze voor de rechten van meisjes en vrouwen bij het beslissen over hun toekomst. 

Klaar voor de start…GO! 

Op 16 maart 2024 konden de meisjes al een eerste keer hun wielertalent tonen tijdens de Youth Racing Cup 2024 in de hoofdstad Kigali.  

Onder de deelnemers bevonden zich Amina, 14, en Cynthia, 15. Zij namen meteen enkele medailles mee naar huis.  

 

De wedstrijd was mijn eerste ervaring en ik heb een medaille weten te bemachtigen. Het heeft niet alleen mijn zelfvertrouwen een boost gegeven, maar het heeft ook bewezen dat meisjes kunnen uitblinken in wielerwedstrijden.

Amina, 14 

Het was voor Amina (in het midden) de eerste keer dat ze deelnam aan een wielerwedstrijd op hoog niveau. © LWD Rwanda 

Amina vertelt dat ze op 9-jarige leeftijd werd geïnspireerd door haar vader, die haar leerde fietsen. Ze benadrukt hoe ouders een katalysator kunnen zijn bij het vormgeven van de toekomst van hun dochters. 

Ik heb een carrièrepad ontdekt waarin ik echt uitblink. Het is alsof ik een innerlijke kracht heb ontsloten die ik moet gebruiken om mijn grotere dromen te verwezenlijken.

Cynthia leerde op 8-jarige leeftijd fietsen door haar 2 oudere broers. Voor haar is haar deelname aan de wielerploeg essentieel om traditionele genderstereotypen aan de kaak te stellen.  

 

In onze gemeenschap heerst het stereotype dat fietsen uitsluitend voor jongens is. Door aan dit soort wedstrijden deel te nemen, wordt de weg vrijgemaakt voor meer meisjes om barrières te doorbreken en hun potentieel te verwezenlijken.

Cynthia, 15

 

Cynthia behaalde de 2e plaats in de categorie Cadets Girls U17 © LWD Rwanda 

Tijdens deze wedstrijd, georganiseerd door de Rwanda Cycling Federation (FERWACY), demonstreerde Amina haar fietstalent in de categorie Minims Girls U15, waarmee ze de 3e plaats haalde. Cynthia claimde de 2e plaats in de categorie Cadets Girls U17.  

Bike For Future-project 

Amina en Cynthia zijn deelnemers aan het project ‘Bike For Future’, dat een duidelijke nadruk legt op het empoweren van meisjes en jonge vrouwen. 

Een van de belangrijkste doelstellingen van het project is het vergroten van het bewustzijn en het uitdagen van genderstereotypen in de samenleving, zodat meisjes hun volledige potentieel kunnen realiseren. 

Het project viseert ook economische empowerment door middel van vaardigheidstrainingen en netwerken. 9 meisjes zijn bezig met lassen, 15 met kleermakerij en 1 meisje met informatie, communicatie en technologie. 

Tenslotte worden 15 meisjes opgeleid tot fietsmonteur, waaronder Olivia (20), die met haar zus Joyce (18) deel uitmaakt van de wielerploeg.  

 

Ik heb de ambitie om profwielrenner te worden. Het doet mij geloven dat ik in staat ben om mijn toekomstdromen waar te maken.

Olivia, 20 

 

Zussen Joyce (links) en Olivia (rechts) scherpen hun fietsvaardigheden aan tijdens de oefensessies van de Bike For Future-wielerploeg. © LWD Rwanda

Lees het volledige verhaal van Olivia hier: Op de fiets een beter leven tegemoet.

Bike For Future wordt uitgevoerd door Learn Work Develop Rwanda en gesponsord door Plan International Rwanda en Plan International België.