Verhalen Adiana doorbreekt de stilte rond kindhuwelijken
Story

Adiana doorbreekt de stilte rond kindhuwelijken

Adiana

Bezorgd om het huwelijk van haar vriendinnen, neemt Adiana deel aan het programma Let’s Talk en wordt ze een fervente voorvechter van meisjesrechten op school en in haar gemeenschap. 

Ben je getrouwd of wil je trouwen? Herinner je je nog wanneer je daar voor het eerst mee bezig was? Voor veel jongeren in Indonesië is het een vurig onderwerp op school, en niet alleen om de prinsessenjurk te bespreken. 16% van de Indonesische meisjes is getrouwd voor hun 18 en 2% voor hun 15*.  

Elk jaar stoppen er wel enkele klasgenoten van Adiana plots met school om te trouwen. “Er was minstens 1 kindhuwelijk per jaar,” vertelt het meisje van 13. Adiana maakt er zich zorgen om en neemt deel aan het programma Let’s Talk, opgezet door Plan International Indonesië. Ze wordt een fervente voorvechter van meisjesrechten op school en in haar gemeenschap. 

Sommige meisjes en jongens beslissen overhaast om te trouwen, vertelt Adiana, zonder goed na te denken over de gevolgen. Soms omdat ze tijd willen doorbrengen met hun liefje, soms omdat ze verplicht worden te trouwen omdat ze zwanger zijn. Soms omdat een huwelijk gezien wordt als de oplossing voor financiële prolemen. Eens getrouwd stoppen ze meestal met school.  

Ze trouwen om hun liefje niet te verliezen, zeggen ze, volgens Adiana. 

Om de risico’s van kindhuwelijken te beperken zette Plan International het initiatief Let’s Talk op. Groepjes jongeren leren er bij over kindhuwelijken, ongewenste zwangerschap en seksueel geweld en zijn op hun beurt getraind om hun klasgenoten te informeren.  

Na het volgen van de vorming is Adiana vastbesloten om de uitdaging aan te gaan en het aantal kindhuwelijken op haar school te doen dalen.

Ook al is het moeilijk om leeftijdsgenoten bewust te maken, toch werpt ons werk geleidelijk aan zijn vruchten af

 

221053_transformer

Adiana en haar groep jongren organiseren regelmatig vormingssessies voor studenten om de rollen en verantwoordelijkheden van jongens en meisjes te bespreken. Ze beantwoorden vele vragen van leerlingen die meer willen weten over hun rechten. 

De 13-jarige Gangga die samen met Adiana jongeren sensibiliseert, legt uit hoe ze elke week een ander onderwerp aansnijden, zoals seksuele en reproductieve gezondheid, en er openlijk over praten. “Ik hou ervan om mijn vrienden te sensibiliseren, omdat ik hen help om nieuwe kennis op te doen.” 

Geleidelijk aan zijn de leerlingen geïnformeerd en denken ze twee keer na voor ze trouwen. Voor Adiana is dat niet elke dag even makkelijk: “Soms komen er nerveuze lachjes, veel leerlingen willen er niet over praten of zeggen alles al te weten.” 

Maar Adiana geeft niet op. Met veel geduld overwinnen ze die drempels. “Sommigen willen horen wat we te zeggen hebben, anderen niet.” Een techniek om de terughoudendheid van de jongeren te overwinnen is de onderwerpen op een ludieke manier brengen, via een spel. Zo zijn ze meer geëngageerd en geïnteresseerd. 

Adiana is assertiever geworden door dit project. Ze merkt ook op dat haar vrienden veranderd zijn. Ook als het over menstrueren gaat. “Vroeger werd ermee gelachen als een meisje haar regels had. Dat gebeurt nu niet meer.”  

Adiana geeft mee dat het aantal leerlingen dat stopt met school om te trouwen flink gedaald is sinds het begin van het project.

Ik hoop dat het programma Let’s Talk verdergaat, zodat onze vrienden die in hun eerste jaar van het middelbaar zitten ook kunnen bijleren. 
202206-IDN-25