Verhalen Hoe Eping leert om de gevolgen van de klimaatcrisis tegen te gaan
Story

Hoe Eping leert om de gevolgen van de klimaatcrisis tegen te gaan

14/11/2024

Eping

De klimaatverandering vereist dringende actie  

Heb jij ook genoeg van die hevige stormen, verwoestende overstromingen en verstikkende hittegolven die jaar na jaar de kop opsteken? Van het feit dat basisproducten steeds duurder worden? Van de stadslucht die je letterlijk de adem beneemt? Dit zijn slechts enkele symptomen van de klimaatcrisis die ons dagelijks leven in Europa en de rest van de wereld verstoort.  

Helaas zijn de gevolgen elders ter wereld nog vele malen erger. Nu de COP29, de klimmaattop van de VN, in volle gang is, blijkt des te sterker dat er dringend actie worden ondernomen om het tij te keren. Hoe wij een groenere toekomst willen verzekeren? Door middel van meisjesonderwijs. 

Droogte: een ramp veroorzaakt door menselijke activiteiten 

“Wij zijn slachtoffers van de klimaatverandering!”  klinkt het bij Eping, een jonge Indonesische vrouw van 18 jaar.  

Lembata, het eiland waar ze opgroeide, wordt geteisterd door droogte. De grond is er dor en onvruchtbaar en maakt landbouw onmogelijk. En wanneer het dan eens regent, overstroomt alles meteen en kan er nog steeds niks groeien Er is te weinig voedsel, de bevolking dreigt te verhongeren. Daarbovenop hebben sommigen last van ademhalingsproblemen door stof dat opwaait van de dorre grond. Met andere woorden, Eping en de overige 1874 eilandbewoners, waaronder veel kinderen, lopen grote gezondheidsrisico’s. 

"Klimaatverandering is geen verschijnsel dat vanzelf is opgedoken en vanzelf weer zal verdwijnen”, zo benadrukt Eping. “Het probleem wordt veroorzaakt door mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is en winst op korte termijn nastreven.” 

Daardoor worden grote hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen verspild, en de langetermijneffecten op het milieu genegeerd. De oorzaak van de klimaatverandering die we nu doormaken, ligt bij vervuiling, ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen. 

Onderwijs: de sleutel tot een groenere toekomst 

Op Lembata heeft Plan International het programma Girls Driving Climate Change Adaptation opgezet. In het kader hiervan krijgen meisjes duurzame landbouwmethodes aangeleerd waarmee ze de negatieve effecten van klimaatverandering op het ecosysteem en hun dagelijks leven kunnen tegengaan. 

Dankzij deze lessen kan Eping concrete stappen zetten om de droogte te bestrijden. Ze vangt regenwater op in plastic flessen en gebruikt dat in haar tuin, waar ze fruit, groenten en medicinale planten kweekt. Bovendien heeft ze onlangs vijftig ananasplantjes geplant, met de uitwerpselen van haar kippen als meststof.  

Eping is dan ook vastbesloten om de dingen te veranderen: ze is voortdurend op zoek naar nieuwe oplossingen en maakt haar klasgenoten bewust van eenvoudige acties die een enorme impact kunnen hebben, zoals het sorteren van afval. 

De aarde heeft ons nodig, anders kan haar toestand niet verbeteren. Natuurlijk worden we door klimaatverandering beïnvloed, maar ook wij kunnen invloed hebben en actie ondernemen.

Elk gebaar telt. Meisjes zoals Eping, die een opleiding hebben gevolgd, bewijzen dat de schadelijke gevolgen van de klimaatcrisis, een crisis die ons allemaal treft, kunnen worden tegengegaan.  

Wat kun jij doen? 

Neem net als Eping goede gewoontes aan om de planeet te helpen: fiets, ga te voet of gebruik het openbaar vervoer in plaats van de auto of het vliegtuig, sorteer je afval, bespaar water en elektriciteit, koop duurzame of tweedehands producten om verspilling te voorkomen en maak de mensen in je omgeving bewust van het probleem 

Wil je meer doen? Sluit je dan aan bij milieubewegingen om je stem te laten horen en breng bij verkiezingen een verantwoorde stem uit. 

Wil je ons helpen om ook andere meisjes op te leiden rond duurzame landbouw? Doe nu een gift! 

Plan International steunen

Door onze projecten financieel te steunen, draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.  

Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.