Nieuws Meisjes die naar school gaan, da’s een goeie zaak
Nieuws

Meisjes die naar school gaan, da’s een goeie zaak

hero_image

Dit is Muta, een meisje van elf. Ze woont samen met haar ouders en twee jongere broertjes in een afgelegen dorpje op het platteland, in de Cambodjaanse provincie Stung Treng.  

“Soms val ik tijdens de lessen in slaap” 

Muta’s school ligt op zo’n 8 km van haar huis. Die afstand moet ze te voet afleggen. Elke ochtend moet ze al om 4 uur op om in het huishouden te helpen voor ze naar school vertrekt.  

Onveiligheid op weg naar school is een van de redenen voor schooluitval bij meisjes. Ook Muta voelt zich onveilig wanneer ze naar school gaat, ook al wandelt ze samen met enkele andere kinderen: “Ik ben bang dat mensen ons zouden slaan of misbruiken”, legt Muta uit. "Soms, wanneer mijn grootvader naar de pagode in de buurt van mijn school gaat, zet hij ons af op school. Dan hoeven we niet te lopen en zijn we niet moe.”  

Omdat Muta zo vroeg opstaat, zit ze vaak moe in de klas. Soms valt ze tijdens de lessen zelfs in slaap. En omdat het gezinsinkomen beperkt is, is er niet altijd geld voor ontbijt of om eten te kopen op school. “Ik moet soms de lessen volgen met een lege maag.” 

Weinig tijd voor huiswerk 

Na school gaat Muta weer naar huis, opnieuw dat lange traject. Eerst eet ze zelf iets, dan zorgt ze voor haar babybroertje. Hij heeft een open gehemelte en kan daardoor niet goed van de borst van zijn moeder drinken, dus maakt ze pap voor hem. Een groot deel van het gezinsinkomen gaat naar melkvoeding.  

Om haar bijdrage te leveren aan het gezinsinkomen, gaat Muta vervolgens zelf aan het werk. Ze verzamelt noten en cassave, die haar ouders verkopen. Veel tijd en energie voor huiswerk blijft er dan niet over. 

Muta met haar ouders en broers voor hun huis.

© Plan International België 2023

Fietsen, inhaallessen en beurzen 

Plan International werkt samen met lokale partners om meisjes zoals Muta een duwtje in de rug te geven. We proberen schooluitval te vermijden door inhaallessen, beurzen en fietsen aan te bieden. Zo raken de meisjes sneller en veiliger op school en lopen ze minder risico om vroegtijdig met school te stoppen. 

Muta volgde inhaallessen en kan nu beter lezen en schrijven, en ook haar rekenen is erop vooruitgegaan. “Mijn juf is heel lief. Ze neemt de tijd om me te helpen. Mijn punten zijn beter en ik ben nu 13de van de 20 kinderen in mijn klas.” Bovendien heeft het meisje nu ook een fiets. Gedaan met het urenlang stappen; op een uur tijd is ze heen en terug.  

Muta’s droom 

Muta zegt dat ze nooit met school wilde stoppen. “Wanneer ik groot ben, wil ik juf worden. Dan kan ik in mijn dorp les geven aan mijn broers en de andere kinderen en dan moeten ze niet meer zo ver stappen om naar school te gaan”, klinkt het vastberaden. Ze hoopt dat de lokale autoriteiten en andere donoren het vervoersprobleem uit de wereld helpen. Haar grote droom? Dat er een school wordt gebouwd, dichter bij hun dorp. 

Plan International biedt Muta extra ondersteuning met een beurs, zodat haar schooluitgaven gedekt zijn. Bovendien helpen we het gezin hun inkomen te verhogen: we geven hen praktische adviezen over veehouderij en tuinieren. 

Tot slot proberen we bij de lokale overheid meer budget los te krijgen voor kwetsbare gezinnen in afgelegen gemeenschappen en zamelen we geld in om een school te bouwen dichter bij Muta's dorp. Wie weet kunnen we haar droom mee waarmaken?