Onze medewerkers
26/11/2024
Sinds een klein jaar heeft Plan International België er een enthousiaste collega bij, Lore Van Parys, onze Vrijwilligerscoördinator voor de Nederlandstalige werkgroepen.
Lore is een sportieve 24-jarige uit Brugge met een academische achtergrond in Criminologische Wetenschappen aan de Universiteit van Gent.
Criminologische Wetenschappen lijkt voor mensen op het eerste gezicht weinig te maken met mijn rol bij Plan International België. Toch is mijn studie relevant: de richting gaat breed en je komt in aanraking met aspecten over het gerecht, politiek en beleidsvoering, sociologie …Kortom, belangrijke facetten die impact hebben op een maatschappij en de mensen die erin wonen.
Lore Van Parys, onze Vrijwilligerscoördinator voor de Nederlandstalige werkgroepen.
Lore voltooide haar studies gedeeltelijk tijdens de pandemie. Corona gooide dan ook roet in het eten om haar voorziene stage in Zuid-Afrika op te nemen. De drang naar een buitenlandse ervaring bleef kriebelen en via een Erasmus+ project kwam Lore voor 6 maanden terecht bij Generation for Change CY in Cyprus.
Met Generation for Change CY ondersteunden we migranten en anderen die het moeilijk hadden via verschillende programma’s. Dat ging van het voorzien in basisbehoeftes zoals kledij- en voedselpakketten, tot les in de Griekse taal of ICT, hulp bij het zoeken naar werk of naschoolse programma’s voor kinderen.
Tijdens het project in Cyprus voerde Lore onderzoek naar vrijwilligersbegeleiding, een onderwerp naar haar hart. De onderzoeksresultaten zette ze om in een kennisrapport, beschikbaar voor organisaties allerhande.
Toen Lore weer voet op Belgische bodem zette, zag ze een vacature voor een Vrijwilligerscoördinator bij Plan International België.
Ik spotte de vacature en die sloot perfect aan bij mijn achtergrond, ervaring en interesses. Los van mijn ervaring met vrijwilligerswerk, heb ik binnen mijn studie ook een goede basis opgebouwd wat betreft de psychologie en gevolgen van grensoverschrijdend gedrag, en slachtofferhulp. Het was voor mij dus een droom om deze achtergrondkennis te kunnen toepassen binnen een organisatie die zich richt op het beschermen van de rechten van kinderen, en meisjes in het bijzonder. Het is een hele fijne en warme samenwerking met de vrijwilligers, waar ik ontzettend veel energie uit haal. Ik wil dus graag ook alle vrijwilligers en de werkgroepen van Limburg, Antwerpen en Brugge bedanken voor hun warme onthaal, inzet en engagement. Ze zorgden ervoor dat ik me meteen thuis voelde bij Plan International België. Ze maken van onze lokale events altijd weer een succes. Het zijn fijne momenten om kennis te maken met Plan International België, onze missie, onze vrijwilligers en trouwe supporters.
Op termijn wil Lore zich verder inzetten op projectbeleid van de evenementen van Plan International België, zodat deze nog vrijwilligersvriendelijk wordt.
Ons vrijwilligers netwerk mag natuurlijk ook altijd uitgebreid worden, want vele handen maken licht en plezierig werk. Bij deze dus van mij uit een warme oproep om contact met Plan International België op te nemen als je graag deel wilt uitmaken van de plezierigste vrijwilligerswerking van Vlaanderen!
De vrijwilligerswerking van Limburg, met Ivan als tweede van rechts.
Ivan Somers, die al 2 decennia deel uitmaakt van de vrijwilligerswerking van Plan International België, kan dit beamen.
Na een opleiding tot Chemisch Ingenieur en een professionele carrière van 40 jaar bij een bekend farmaceutisch bedrijf in België, heeft Ivan een tijdje geleden beslist de pauzeknop in te duwen. Na diverse rollen met plezier te hebben vervuld tijdens zijn loopbaan, gaande van labo wetenschapper tot CMC (Chemical Manufacturing & Control) leider binnen Onderzoek & Ontwikkeling, is het nu tijd voor zichzelf en zijn naasten.
Werk is boeiend en geeft absoluut zin aan het leven, maar je moet ook genieten en doen waar je zin in hebt, zolang je nog gezond en fit bent. Daarom heb ik meer ownership genomen over de rest van mijn leven en wil ik meer tijd besteden met mijn partner, mijn gezin, mijn kleinkinderen en aan mijn hobby’s
Een goede vriend enthousiasmeerde Ivan in 2004 om in de Limburgse werking te stappen.
Ik heb zijn vraag in beraad genomen en besefte dat ik meer wilde doen dan alleen geld doneren aan een organisatie. Ik wilde ook één van mijn kostbaarste bezittingen, namelijk tijd, delen met anderen en iets goeds doen voor kinderen en jongeren; met meer betekenis, eigen inbreng en eigen inzet.
Ivan heeft al een lange geschiedenis met Plan International België achter zich, en de organisatie heeft een vaste plek in zijn hart.
Investeren in kinderen en betere mogelijkheden voor kinderen is de enige manier om op alle vlakken de toekomst van een individu, een gemeenschap, een land, en bij uitbreiding de wereld, te verbeteren. We zijn, vaak zonder het te beseffen, geboren in een land met een maatschappelijke en sociale welstand die velen niet gegeven is. Ik heb zelf drie kinderen en heb altijd gezegd, ‘De beste investering die je kan doen, is investeren in hersenen’. Via vrijwilligerswerk bij Plan International België wil ik mijn steentje bijdragen aan onder andere educatie en het verbeteren van de toekomst van kinderen via projecten over de hele wereld.
Plan International België sluit aan bij mijn waarden en normen. De organisatie werkt op een gestructureerde manier samen met lokale partners en overheden, wat resulteert in duurzame ontwikkeling, impact en gevolgen van de projecten. Door de jaren heen heb ik mijn focus daarom bewust verlegd en blijf ik trouw aan één organisatie.
Bovendien voel ik mij, dankzij de transparantie over het gebruik van de financiële giften en de regelmatige audits die Plan International België laat uitvoeren, comfortabel dat het geld goed terecht komt, waar het nodig is.
Ivan maakt deel uit van de werkgroep Limburg. Deze heeft een kern van 8 vrijwilligers, aangevuld met ad hoc vrijwilligers die helpen bij geplande activiteiten. Ooit waren er 2 werkgroepen; eentje in Hasselt en eentje in Herk-De-Stad. Deze hebben beslist de handen in elkaar te slaan en zijn uiteindelijk gefusioneerd, om als één groep de regio te bestrijken.
Het belangrijkste project van deze werkgroep is de steun aan 21 kinderen via het Plan Ouderschap, wat gekend staat als ‘Plan 21’. Alle opbrengsten van de initiatieven van de Limburgse werkgroep en subsidies voor vrijwilligerswerk, gaan voornamelijk naar Plan 21.
Plan 21 wordt voornamelijk gesteund door jaarlijks wederkerende initiatieven, zoals de quiz in Sint-Truiden aan het einde van de maand oktober die we samen met 11.11.11 organiseren, en de brunch op 8 december in Herk-De-Stad. Het is belangrijk dat we onze activiteiten en initiatieven verder kunnen zetten. We bieden 21 kinderen perspectief op gelijke kansen en rechten en willen hen dan ook blijven steunen om op school bij te leren, om veranderingen in hun gemeenschap aan te sturen, over eigen leven en lichaam te beslissen en om zich verder te ontplooien, vrij van elke vorm van geweld.
Ivan deelt Lores mening dat de werking altijd nieuwe leden kan gebruiken om mee frisse initiatieven te bedenken en organiseren.
Voelt u zich geïnspireerd om u in te zetten als vrijwilliger voor Plan International België bij de warmste werkgroepen van Vlaanderen?
Aarzel dan niet en contacteer Lore via lore.vanparys@planinternational.be.