Nieuws Escalerend geweld in Libanon moet stoppen
Nieuws

Escalerend geweld in Libanon moet stoppen

25/09/2024

Escalerend geweld in Libanon moet stoppen

Wij zijn diep verontrust over het escalerende geweld in Libanon. Burgers, vooral kinderen, moeten beschermd worden en mogen nooit het doelwit zijn. 

Door de escalatie van het conflict in Zuid-Libanon zijn duizenden gezinnen, waaronder kinderen, vrouwen en ouderen, gevlucht voor hun veiligheid naar Beiroet, de Libanon (een bergketen) en het noorden. Rachel Challita, Advocacy & Influencing Manager bij Plan International, zei hierover: 

“We zijn diep verontrust door de escalatie van geweld in Libanon; berichten rapporteren dat bij de aanvallen in het zuiden van Libanon 558 mensen zijn gedood en meer dan 1.835 gewond zijn geraakt, waaronder kinderen, vrouwen en paramedici. Burgers, vooral kinderen, moeten worden beschermd en mogen nooit het doelwit zijn – het is een internationaal humanitair recht dat moet worden nageleefd. 

“Niet lang nadat ouders in Beruit, Bekaa en Baalback hun kinderen hadden afgezet op school, haastten ze zich terug om ze op te halen. Ze hadden namelijk berichten ontvangen waarin ze werden gewaarschuwd om het gebied te verlaten en veel scholen werden gedwongen om vandaag opnieuw te sluiten. Kinderen hebben recht op onderwijs, zonder dreiging van geweld. 

“Door aanvallen over de grens heen zijn sinds oktober meer dan 111.000 mensen in Libanon ontheemd geraakt – ze leven al bijna een jaar in tijdelijke opvangplaatsen en sommige kinderen kunnen niet meer naar school gaan. Kinderen verdienen het om van hun jeugd te genieten. Van de ene op de andere dag zijn nog meer mensen gedwongen hun huis te ontvluchten – ze zitten ‘s nachts vast in hun auto met hun kinderen terwijl ze wanhopig op zoek zijn naar een veiligere plek. We bekijken hoe we het best humanitaire hulp kunnen bieden aan de ontheemden, die in aantal blijven toenemen. Maar wat we echt dringend nodig hebben, is een onmiddellijk staakt-het-vuren in de regio.”