Nieuws Oekraïne: Raketaanval op kinderziekenhuis | Plan International België
Nieuws

Oekraïne: Raketaanval op kinder-ziekenhuis

Oekraïne

Plan International veroordeelt raketaanval op kinderziekenhuis in Kiev

Plan International veroordeelt de aanvallen door het Russische leger in heel Oekraïne, waaronder op het Okhmatdyt Kinderziekenhuis in Kiev.

Op maandag 8 juli 2024 zijn bij een grootschalige raketaanval door het Russische leger in heel Oekraïne, onder meer op een kinderziekenhuis in Kiev, meer dan 37 mensen om het leven zijn gekomen. Talloze anderen zijn gewond geraakt.

Zorginstellingen beschermd onder het international humanitair recht

Het Okhmatdyt Kinderziekenhuis is een van de grootste kinderziekenhuizen in Oekraïne en een centrum voor de behandeling van kinderen met kanker. Ziekenhuizen en zorginstellingen worden beschermd door het internationaal humanitair recht (IHR). Een aanval op die infrastructuren is illegaal. Het is bovendien een ernstige schending tegen kinderen in conflictsituaties onder het mandaat van Kinderen en Gewapende Conflicten (Children and Armed Conflicts, CAAC).

Kinderen en hun zorgverleners hebben het recht om veilig te zijn tijdens een behandeling in het ziekenhuis. De aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft catastrofale gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. De aanslagen van gisteren zullen bijdragen aan het gevoel van aanhoudende onveiligheid.

Kinderen in Oekraïne leven al ruim twee jaar onder constante dreiging van raketten. Met onze partners spraken we recent met jonge Oekraïense vluchtelingen over de tol van de oorlog op hun geestelijke gezondheid. Van acute gevoeligheid voor harde geluiden tot levendige flashbacks, niet kunnen slapen uit angst voor bombardementen, binnenblijven uit angst voor landmijnen, angst voor familieleden aan de frontlinie, enz. Lees het volledige verslag hier: Plan International onderzoekt de gemoedstoestand van jonge Oekraïense vluchtelingen.

Kinderen mogen nooit het doelwit zijn

Burgers, vooral kinderen, moeten te allen tijde worden beschermd en mogen nooit het doelwit zijn. Plan International eist een onmiddellijk einde aan alle ernstige schendingen van het CAAC en het naleven van het internationaal humanitair recht, vooral met betrekking tot de bescherming van burgers en civiele infrastructuur zoals ziekenhuizen.

Plan International werkt samen met lokale partners in Oekraïne, Moldavië, Polen en Roemenië om te reageren op de humanitaire crisis sinds de escalatie van de oorlog in Oekraïne in februari 2022. We bieden humanitaire hulp, kinderbescherming, geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. Daarnaast zorgen we dat kinderen onderwijs kunnen blijven volgen in noodsituaties, en zetten we diensten op als antwoord op en ter preventie van gendergerelateerd geweld.