Jouw Plan Kind schrijven

201904-TZA-32-lpr

Briefwisseling met jouw Plan Kind

Als je dat wenst, kan er tussen jou en je Plan Kind een leuke band ontstaan. Een leuke manier om dit te doen is door af en toe te schrijven of een tekening te sturen. Een briefwisseling opstarten met uw Plan Kind is absoluut niet verplicht. Sommige Plan Ouders schrijven liever niet, en dat is helemaal oké.

Wil je toch schrijven? Hou er dan rekening mee dat...

 • Jouw brief of antwoord enige tijd onderweg kan zijn met de post. 
 • Je nooit 100% zekerheid op een antwoord hebt. De meeste kinderen zijn het niet gewoon om brieven te schrijven, of ze zijn nog te jong om te kunnen schrijven. Maar ze vinden het vast leuk om af en toe een briefje of kaartje van jou te ontvangen.
 • Je niet vloeiend Khmer hoeft te spreken om te corresponderen met jouw Plan Kind uit Cambodja. Alle briefwisseling verloopt via Plan International België. Wij vertalen jouw brief of postkaart en sturen het naar jouw Plan Kind.

— Vanesa, 8 jaar, Ecuador

Ik schrijf vaak naar mijn Plan Ouder. Niets bijzonders, gewoon hoe het op school gaat, wat ik gedaan heb. Hij schrijft me ook vaak terug en vertelt me over zichzelf en zijn familie.

1 Letters

Enkele tips:

 • Schrijf bij voorkeur in het Engels, Frans of Spaans (afhankelijk van het land). Geen stress, je taalkennis hoeft niet perfect te zijn. In de meeste gevallen wordt jouw brief namelijk nog vertaald naar een lokale taal.
 • Stuur foto’s van je gezin of postkaartjes van bezienswaardigheden of landschappen in België,... Zo maakt jouw Plan kennis met ons land, onze cultuur en gewoontes. Foto's en kaartjes zijn een eenvoudige manier om te communiceren met kinderen en krijgen vaak een ereplaats in het huis van de familie.
 • Hou het eenvoudig. Schrijf over jezelf, jouw familie, werk, leven. Geef wat uitleg over de verschillende seizoenen. Heb je kinderen? Laat ze dan gerust meeschrijven! Of beter nog: zet hen creatief aan het werk en stuur een leuke tekening naar jullie Plan Kind.  
 • Vermijd gevoelige onderwerpen, zoals godsdienst en politiek. Wees voorzichtig met foto’s van op het strand of aan het zwembad. Foto’s met teveel naakt worden in sommige landen als onzedig ervaren. Ook foto’s van huisdieren zorgen soms voor misverstanden: in sommige culturen worden honden bijvoorbeeld als onreine dieren beschouwd.
 • Vermeld nooit jouw adres. Alle post wordt ontvangen en verstuurd via Plan International België. We doen dit om zowel Plan Ouders als Plan Kinderen te beschermen. Zo vermijden we dat Plan Ouders communicatie voeren die door (de familie van) Plan kinderen als ongepast wordt ervaren, bijvoorbeeld om culturele redenen. Tenslotte willen we vermijden dan dat Plan Kinderen (of hun familie) individuele gunsten zouden vragen aan hun Plan Ouders.
 • Een antwoord kan lang op zich laten wachten. Een brief naar ander continent sturen is een heel ander paar mouwen dan een verzending in België of Europa. Vaak moeten de brieven vertaald worden, en ligt het dorp van uw Plan Kind in een afgelegen gebied. Daarom kan het tot drie maanden duren alvorens de postwisseling z'n bestemming bereikt.
 • Een briefwisseling opstarten is niet altijd eenvoudig. Het is niet altijd eenvoudig om jouw gedachten op papier te zetten. Sommige kinderen hebben niet de gewoonte om brieven te schrijven. Daarom bestaat de kans dat de brief minder persoonlijk is dan u had verwacht. Of uw Plan Kind kan (nog) niet schrijven, zodat je misschien een brief ontvangt van de ouders van het kind, een zus, broer of een veldmedewerker van Plan. Dit wordt vermeld onderaan de brief
 • Geschenkjes opsturen is niet toegelaten. Cadeautjes kunnen aanleiding geven tot spanningen met andere kinderen of gezinnen in de gemeenschap. Dit trachten we ten allen prijze te vermijden, ook omdat de projecten en programma's die je ondersteunt de gemeenschap vooruithelpen, en niet enkel één Plan Kind.

Aan de slag

Je hebt alle tips gelezen, een mooie postkaart gevonden én je handen kriebelen om jouw Plan Kind te schrijven? Fantastisch! Vermeld altijd jouw Plan Ouder-nummer en Plan Kind-nummer, frankeer de brief voldoende en stuur jouw briefwisseling naar: 

Plan International België vzw
Ravensteingalerij 3 B 5
1000 Brussel

Wij sturen jouw brief, tekening, correspondentie vervolgens door naar jouw Plan Kind! 

Liever digitaal

Stuur een postkaart met je eigen foto naar je Plan Kind, via smartphone of tablet met de gratis Mobile Postcard App van bpost. Lekker makkelijk: download de app, neem een selfie en vermijd de wandeling naar de postbus. 

Vind je een handige gebruiksaanwijzing om de Mobile Postcard App te installeren en gebruiken.

Heb je een vraag over de briefwisseling met jouw Plan Kind? Stel jouw vraag aan ons (bno.sponsorship@planinternational.be), en we helpen je graag verder. 

PO Schrijven