Nieuws De rol van papa’s in de strijd voor gendergelijkheid
Nieuws

Papa’s spelen een belangrijke rol in de bevordering van gendergelijk-heid

26/06/2024

Fabian_and_daughter

Plan International ging in gesprek met Fabián uit Ecuador, een trotse papa van drie meisjes onder de tien jaar. “Mijn dochters spelen graag met hun poppen,” zegt hij. “Ze creëren nieuwe kapsels, steken ze in bad en maken kleertjes voor ze. En ik speel met hen mee.”

Fabián hoorde voor het eerst over Plan International toen hij zes jaar geleden deelnam aan een van onze workshops. Sindsdien neemt hij regelmatig deel aan andere workshops en koos zijn gemeenschap hem als vrijwilliger vanwege zijn inzet, gedrevenheid en motivatie om te leren. 

Plan International organiseert onder meer workshops over positief ouderschap. Deze cursussen zijn gebaseerd op praktische technieken om communicatie tussen ouders en kinderen te verbeteren en gezonde familierelaties op te bouwen.  

In tegenstelling tot veel papa’s in Ecuador neemt Fabián een actieve rol op zich in de opvoeding van zijn kinderen. Volgens een studie, uitgevoerd door Plan International in 2021, spendeert 54% van papa’s in provincie Cotopaxi minder dan een uur per dag met hun gezin.1

Fabian_and_daughters

© Plan International

Fabián is een rolmodel in zijn gemeenschap en pleit voor de belangrijke rol van papa’s bij het bevorderen van gendergelijkheid. Hij is volledig betrokken bij de opvoeding van zijn dochters en verdeelt de huishoudelijke taken eerlijk met zijn vrouw.

Het belangrijkste dat ik heb gerealiseerd, is dat ik als papa de opvoeding van mijn dochters rechtstreeks kan beïnvloeden. Ik wil een papa zijn die zich volledig toelegt op de opvoeding van zijn dochters, zodat ze kunnen opgroeien in een veilige omgeving en geloven in hun dromen. Daarom spelen we samen, doe ik het huishouden en blijf ik de sessies over positief ouderschap volgen.

Wereldwijd blijven genderstereotypen diepgeworteld in papa’s, die zichzelf beschouwen als de kostwinners. Van meisjes en vrouwen wordt er verwacht dat ze thuisblijven, het huishouden doen en voor de kinderen zorgen. Hierdoor hebben meisjes weinig of zelfs geen tijd om te spelen.  

In het kader van de Internationale Dag voor Spelen, dat voor het eerst plaatsvond op 11 juni 2024, willen we een licht schijnen op positieve papa’s als Fabián. Door samen te spelen met zijn dochters toont hij aan dat spelen juist wel belangrijk is voor kinderen, en bestrijdt hij de schadelijke genderstereotypen. 

1 Paternity Report Results of the Investigation with the Father of Children from 4 to 14 Years. (Plan International Ecuador, 2021)