Nieuws Gaza: Een staakt-het-vuren is noodzakelijk, voor alle kinderen wereldwijd
Actualités

Gaza: Een staakt-het-vuren, voor alle kinderen wereldwijd

Gaza (5)

In Gaza zijn meer dan 10.000 kinderen omgekomen. Dit conflict moet nu stoppen, in het belang van kinderen wereldwijd. 

Nu het dodental onder de kinderen in Gaza opgelopen is tot meer dan 10.000, roept Plan International wereldwijd regeringen op om in deze tragedie solidair te zijn met de Palestijnse kinderen1. Kinderen in Gaza hebben recht op een leven vrij van oorlog en geweld, net als alle andere kinderen, waar ook ter wereld. In om het even welk conflict zijn alle betrokken partijen verplicht om het Internationaal Humanitair Recht te respecteren. Niemand heeft het recht om deze plicht te negeren.

Het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid bevestigde verleden vrijdag dat er sinds de aanval op Israël van 7 oktober al meer dan 10.000 kinderen in Gaza om het leven zijn gekomen door Israëlische militaire luchtaanvallen en grondoperaties. Met andere woorden, één op de honderd kinderen in Gaza liet het leven in dit conflict2, een huiveringwekkend hoog cijfer. Geen enkel conflict mag zo vreselijk ontaarden. Nooit, nergens.

Op zondag 14 januari heeft de oorlog in Gaza de trieste kaap van 100 dagen bereikt. Een door de VN bekrachtigd verslag waarschuwt dat de gehele bevolking van Gaza, zo’n 2,3 miljoen mensen, in een voedselcrisis terecht kan komen. Voor 576.600 onder hen nemen de voedseltekorten catastrofale proporties aan: zij lopen een groot risico op massale hongersnood en overlijden 3. Dit leed kan vermeden worden. Bombardementen op ziekenhuizen en aanvallen op gezondheidswerkers hebben de gezondheidszorg in Gaza dramatisch verstoord, waardoor nog meer kinderen het risico lopen op verminking en een handicap voor de rest van hun leven. Kinderen worden geopereerd zonder verdoving. Bij meer dan 1.000 kinderen één of beide benen geamputeerd 4.

Plan International roept nogmaals alle betrokken partijen op tot een onvoorwaardelijk, onmiddellijk, volledig en blijvend staakt-het-vuren. Dit is de enige manier om een einde te maken aan dit hartverscheurende lijden. We eisen ook een meer doeltreffende humanitaire toegang tot burgers, en vooral kinderen. Humanitaire organisaties staan klaar om levensreddende hulpgoederen te brengen tot in Gaza, maar we kunnen niet tegemoetkomen aan de schrijnende, snelgroeiende noden van extreem kwetsbare kinderen en burgers zonder een volledige, snelle en ongehinderde passage door de humanitaire toegangspunten. Daarnaast blijven we aandringen op de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars.

Elke dag zonder staakt-het-vuren leidt tot meer dood, leed, verwoesting en ontreddering, en een groeiend aantal kinderen met blijvende mentale en fysieke littekens. Dit conflict moet nu stoppen. In het belang van alle kinderen, wereldwijd.

  1. Palestinian Ministry of Health report for 9 January 2024
  2. https://www.savethechildren.net/news/gaza-10000-children-killed-nearly-100-days-war
  3. https://www.aljazeera.com/news/2023/12/28 
  4. https://news.un.org/en/story/2023/12/1144927