Nieuws Escalatie van geweld in Israël & Gaza
Nieuws

Kinderen in Israël en Gaza moeten beschermd worden

Israël_Gaza

Als humanitaire organisatie die pleit voor kinderrechten en humanitaire actie over de hele wereld, is Plan International geschokt door het gruwelijke geweld dat Gaza en Israël overspoelt sinds de aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023. 

Tot nu toe zijn in Israël meer dan 1.300 mensen vermoord en in Gaza bijna 1.800, onder wie kinderen en zuigelingen. Duizenden anderen zijn gewond geraakt. Onder degenen die zijn omgekomen, bevinden zich humanitaire werkers die levensreddende hulp boden. Hulpverleners mogen nooit het doelwit zijn in oorlog en wij veroordelen deze aanvallen ten zeerste. 

We zijn geschokt door de aanvallen waar Israëlische burgers het slachtoffer van zijn geworden. Onze gedachten zijn bij iedereen die op welke manier dan ook getroffen is, waaronder diegenen die familieleden hebben verloren, verwondingen hebben opgelopen of zijn gegijzeld. 

Ook zijn we diep bezorgd dat het evacuatiebevel uitgevaardigd door de Israëlische overheid voor 1,1 miljoen mensen in het noorden van Gaza, en de blokkade die hen voedsel, water en elektriciteit ontzegt, niet in overeenstemming zijn met het internationaal humanitair recht.  

Kinderen, die de helft van de bevolking van Gaza uitmaken, en hun families, hebben geen veilige plek om naartoe te gaan. Ze kunnen Gaza niet verlaten. Er is geen garantie voor hun veiligheid als ze proberen te evacueren, of voor hun recht om ooit weer naar huis terug te keren. 

Niets kan het doden of verminken van kinderen rechtvaardigen. We veroordelen het catastrofaal geweld dat momenteel in Gaza en Israël plaatsvindt in de krachtigste bewoordingen en roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars en een volledig staakt-het-vuren door alle betrokken partijen.  

 Alle partijen moeten zich houden aan het internationaal humanitair recht (IHR) en al het mogelijke doen om de levens en rechten van burgers, vooral kinderen, te beschermen. Wij herhalen dat burgers, en vooral kinderen, te allen tijde beschermd moeten worden.  

Als organisatie die streeft naar een rechtvaardige wereld die de rechten van kinderen en de gelijkheid van meisjes bevordert, dringen wij er bij de internationale gemeenschap op aan om te onthouden dat kinderen in oorlog en conflictsituaties altijd onschuldige slachtoffers zijn en zij het meest lijden ondergaan.   

Alle kinderen hebben recht op een leven vrij van geweld en angst, en het is de collectieve verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om dat recht te beschermen. Elke vertraging bij het beëindigen van dit verwoestende conflict zal diepgaande gevolgen hebben voor kinderen die lang zullen aanhouden, zelfs nadat de onmiddellijke crisis voorbij is.