Nieuws Gaza: onmiddellijk veel meer hulp nodig
Nieuws

Gaza: onmiddellijk veel meer hulp nodig

hero_image

De situatie in Gaza vandaag is ronduit dramatisch, met op dit moment weinig uitzicht op verbetering. (*)

  • Er vielen in dit conflict al 35.091 Palestijnse doden, waarvan 7.797 kinderen
  • 75 procent van de inwoners is op de vlucht voor het geweld
  • 1,1 miljoen mensen – dat is de helft van de bevolking – kijkt naar verwachting aan tegen catastrofale niveaus van voedselonzekerheid.
  • Zo’n 17.000 kinderen zijn gescheiden van hun ouders, en meer dan een miljoen kinderen hebben nood aan psychosociale ondersteuning

Wij veroordelen het geweld in Gaza in de sterkst mogelijke bewoordingen en roepen op tot een onmiddellijk, onvoorwaardelijk en volledig staakt-het-vuren door alle betrokken partijen.

De verschrikkingen en trauma’s waar kinderen in Gaza op dit moment mee te maken hebben, zijn onbeschrijfelijk en gewetenloos. Er is nooit een rechtvaardiging voor het doden of verminken van kinderen.

Wat doet Plan International? 

Plan International is aanwezig in de regio en heeft humanitaire programma’s in Egypte, Jordanië en Libanon. 

Zo werken we nauw samen met de Egyptische Rode Halve Maan en de overheden in Jordanië. Zij doen wat mogelijk is en oefenen druk uit op de lokale overheden zodat humanitaire hulp de mensen in Gaza kan bereiken. 

In het zuiden van Libanon, waar grensoverschrijdende spanningen hebben geleid tot wijdverspreide interne ontheemding, biedt Plan International Libanon een scala aan hulp aan ontheemde kinderen en hun gezinnen, waaronder non-food artikelen, voedsel en huishoudelijke hygiënekits.

Kolossale toename hulp nodig 

Er is onmiddellijk een bijkomende, kolossale toename van humanitaire hulp aan Gaza nodig om te voorkomen dat kinderen onnodig sterven, om hun waardigheid te herstellen en psychologisch lijden te verlichten.

Samen met humanitaire en mensenrechtenorganisaties van over de hele wereld roepen wij alle partijen in het conflict op om de veiligheid van hulpverleners en burgers te garanderen in overeenstemming met het internationaal humanitair recht.

Net na de publicatie van dit bericht, verscheen ook het statement 'Wereldleiders slagen er niet in om op te treden nu de Israëlische invasie van Rafah de humanitaire catastrofe verergert'. Plan International is een van de ondertekenaars van deze oproep aan beleidsmakers.

(*) De cijfers in deze update komen van Reliefweb/OCH