Zoals u misschien wel bekend, is 13 september de Internationale Dag van het Testament voor het Goede Doel. Deze dag is dus uiterst geschikt om stil te staan bij wat er zou kunnen of moeten gebeuren met uw nalatenschap bij overlijden.  

Waarom zou u een testament nalaten?

Persoonlijke situaties veranderen. Misschien zijn er ondertussen kinderen, of kleinkinderen, die op hun beurt relaties aangaan. Mogelijks bent u niet meer zo hecht met die hartsvriendin of trouwe kameraard, of is deze vriendschap juist nog standvastiger gebleken. U bent zich betrokken gaan voelen bij één of meerdere goede doelen en u wilt een organisatie graag iets nalaten. Allemaal situaties die bepalend kunnen zijn voor uw wensen en nalatenschap.

Het is daarom aan te raden na te denken over uw laatste wilsbeschikking en, indien dit nog niet gebeurd is, deze besluiten neer te pennen in een testament opdat er geen twijfel kan ontstaan over uw laatste wensen. Testamenten bestaan in verschillende vormen, u kan kiezen voor een notarieel of een handgeschreven testament. Een testament moet uiteraard ook voldoen aan wettelijke vereisten waarbij er iets meer zorg nodig is voor het handgeschreven testament, aangezien dit niet door een notaris beëdigd wordt.

Binnen de wettelijke vereisten, gaat er steeds een voorbehouden erfdeel naar uw erfgenamen, wanneer u erfgenamen hebt. Los van deze voorbehouden erfdelen, kunt u uw nalatenschap volledig zelf toewijzen.

De kracht van een legaat

Het stukje van uw nalatenschap welk u vrij kan nalaten wordt door de Internationale Dag van het Testament voor het Goede Doel in de belangstelling gezet. 13 september draait om mensen bewustmaken van de mogelijkheid om een deel van hun nalatenschap te schenken aan goede doelen. De Internationale Dag van het Testament voor het Goede Doel promoot deze vorm van filantropie en legt extra nadruk op de kracht van nalatenschappen om positieve veranderingen in de wereld teweeg te brengen. Dit door middel van het toegankelijker maken van de nodige informatie en inspiratie die van toepassing is op legateren aan een goed doel.

Voor een organisatie zoals Plan International België is elke vorm van financiële steun een manier om de levens van kinderen en jongeren, en met name meisjes en jonge vrouwen, te veranderen en gemeenschappen te ondersteunen. Een legaat kan een groot verschil maken voor onze werking: het kan zorgen voor lange termijn financiering en helpen bij het ondersteunen van projecten die anders misschien niet mogelijk zouden zijn. De impact die u nalaat in het geval van een legaat aan een goed doel is van grote waarde, uw legaat kan écht een leven veranderen.

Legateren aan Plan International België?

Wilt u na het lezen van dit stukje ook graag meer informatie over het nalaten van een legaat aan Plan International België binnen uw testament? Uw notaris kan u steeds van dienst zijn en ook wij van Plan International België helpen u ook graag verder met gratis juridisch advies, al dan niet bijgestaan door onze partner testament.be.

Werp ook vrijblijvend een blik op onze Legatenpagina met brochure, waarbij ook de Veelgestelde vragen te uwer beschikking staan.


Kim Sellekaerts (1)

Hebt u vragen?

Indien u persoonlijk contact verkiest is onze
Relationship Manager Kim Sellekaerts steeds bereikbaar.

Email kim.sellekaerts@planinternational.be of bel 0472 12 07 56.