Nieuws Plan International in Moldavië
Nieuws

Plan International in Moldavië

De Oekraïense kinderen hebben, samen met hun begeleidende ouder (vaak de moeder), niet alleen een grens overgestoken maar ook heel wat moeilijke omstandigheden doorstaan.

moldavia-children

Deze kinderen hebben zich moeten verstoppen in ondergrondse bunkers en zijn op brute wijze uit hun cocon, hun veiligheid en hun gewoonten moeten vluchten. De psychologische gevolgen zijn dan ook aanzienlijk, zoals wij hebben kunnen vaststellen in de opvangcentra. Met lokale partners en professionals uit de geestelijke gezondheidszorg hebben wij mobiele multidisciplinaire teams opgericht die erop uittrekken om kinderen en hun verzorgers te ontmoeten en hun activiteiten en individuele of collectieve psychologische steun te bieden

"We doen verschillende therapieën met de middelen die we hebben. Zingen is bijzonder nuttig, omdat kinderen zich kunnen losmaken van waar ze zijn en wat ze hebben meegemaakt. Hetzelfde geldt voor hun ouders. Dit soort steun is wat ze nu exact nodig hebben," zegt Marina, een Oekraïense vluchtelinge die aan het initiatief heeft deelgenomen. 

"Veel vluchtelingen gebruiken de mobiele centra als doorgangsplaats. Zij zijn op zoek naar basisbehoeften, voedsel, rust en een gevoel van veiligheid. Maar na een paar dagen hebben veel mensen de behoefte om met iemand te praten," deelt Viorica, een andere psychologe. Deze psychosociale steun komt de kinderen op korte termijn, maar ook op lange termijn ten goede, omdat de uitingen van posttraumatische stress tot een minimum worden beperkt door er in een zo vroeg mogelijk stadium iets aan te doen.