Nieuws Plan International pakt de noodsituatie aan en anticipeert op lang termijn noden
Nieuws

Plan International pakt de noodsituatie aan en anticipeert op lang termijn noden

Meer dan 14 dagen na de twee aardbevingen in Syrië en Turkije ligt het dodental nu boven de 47.000. Plan International werkt met overlevende families in het noorden van Syrië om op een aantal manieren te reageren op de humanitaire noodsituatie.

package-in-syria

Zoek- en reddingsacties hebben de hoogste prioriteit. Daarnaast zijn medische hulp, voedsel, schoon water en sanitaire voorzieningen, en dekens om de ijskoude weersomstandigheden het hoofd te bieden ook van cruciaal belang in de eerste uren en dagen,

Aldus Unni Krishnan, de wereldwijde humanitaire directeur van Plan International.

Het verdelen van noodkits: een absolute noodzaak 

Gezinnen die getroffen zijn door de aardbeving hebben dringend voedsel, water, dekens en slaapzakken nodig om te overleven. Terwijl door de sociaal-politieke context veel internationale organisaties de toegang tot het Syrische grondgebied ontzegt werd, is Plan International ter plaatse aanwezig met haar partner MECC. In de eerste dagen na de aardbevingen begonnen we pakketten te bezorgen bij de getroffen families. 

We verdelen noodpakketten met producten voor persoonlijke hygiëne zoals zeep, shampoo, washandjes en tandpasta. We bieden ook huishoudelijke hygiëneproducten zoals waspoeder, vuilniszakken, chloortabletten voor water, enz. We besteden speciale aandacht aan de behoeften van meisjes en vrouwen: we voorzien dus ook menstruatieproducten zoals maandverband en vochtige doekjes.  

syria-after-earthquake

© Plan International

Psychologische ondersteuning op korte en middellange termijn

Tegelijk maken we ons ook zorgen over de psychosociale gevolgen voor kinderen. Twee aardbevingen, talrijke doden en gewonden, puin waar vroeger hun woningen stonden en naschokken die bijna om de twee uur voorkomen, zorgen onvermijdelijk voor angst en trauma’s bij de kinderen.

Psychologische noden zijn vaak onzichtbaar. Als ze niet worden aangepakt, laten ze vaak blijvende mentale littekens achter bij jonge mensen.

Dr. Krishnan

De situatie was verschrikkelijk, de kinderen waren doodsbang. Mijn zoon kan bijvoorbeeld nog steeds niet slapen en vraagt me steeds opnieuw of er iets zal breken of vallen. Deze voortdurende onrust heeft een zeer groot effect op de kinderen, iedereen is erg bang en moe.

zegt Mary, een overlevende uit Aleppo.

De gezinnen verplaatsen zich momenteel vaak, wat een duurzame psychologische ondersteuning verhindert. Dankzij onze decennialange expertise in kinderbescherming bij noodsituaties kunnen wij inspelen op psychosociale steun. Deze steun is een cruciaal vervolg op het voorzien in basisbehoeften.  

3-girls-from-syria-after-earthquake

© Plan International

Onze steun op korte en middellange termijn wordt mogelijk gemaakt door onze partnerorganisatie, onze expertise en uw donaties. Steun kinderen, vrouwen en gezinnen die door aardbevingen zijn getroffen met een donatie! 

Plan International Belgium is lid van het 12-12 Consortium. Het Consortium 12-12 verenigt zeven humanitaire organisaties die hun fondsenwervingsinspanningen in België coördineren tijdens ernstige crises.