Projecten Naar meer veilige en inclusieve steden in België
Projecten

Naar meer veilige en inclusieve steden in België

Haar stem Haar bondgenoten België

Land: België

Duur: 01.01.19 - 31.12.24

Ik doe een gift

Safer_Cities (2)

 

Safer Cities : een 360° aanpak 

Uit onderzoek van Plan International België blijkt dat 91% van de meisjes en 28% van de jongens te maken kregen met seksuele intimidatie. Deze cijfers onthullen een reëel maatschappelijk probleem. 

Om jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen en duurzame verandering in gang te brengen, stelt Plan International België via haar Safer Cities project een 360° aanpak voor. Deze bestaat uit 4 kernelementen: onderzoek, jongerenparticipatie, campagne en beleidsbeïnvloeding.  

Safer Cities: Jongeren strijden tegen seksuele intimidatie in Antwerpen, Brussel en Charleroi

Jongerenambassdeurs tegen seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie is een ware hinderpaal voor de veiligheid en de vrijheid van jongeren. Bij Plan International geloven we dat jongeren de oplossing hebben en de oplossing zijn. Het is tijd om naar hen te luisteren en hun boodschap is duidelijk: we moeten het taboe rond seksuele intimidatie doorbreken, het alledaagse seksistische gedrag aan de kaak stellen en iedereen overhalen om zich in te zetten voor de strijd tegen seksuele intimidatie wereldwijd!  

In al zeven steden in België formuleerden onze lokale jongerenambassadeurs aanbevelingen voor veilige en inclusieve steden en gingen ze in dialoog met de beleidsmakers van hun stad. De beleidsaanbevelingen zijn opgedeeld in 4 categorieën: preventie, protectie (bescherming), prosecutie (vervolging) en participatie. Voor een effectieve aanpak van het fenomeen is het nodig op elk van deze categorieën in te zetten. Naast de politieke acties, zetten de jongerenambassadeurs ook in op sociale verandering. Via campagnes, video’s, radiospots en andere acties sensibiliseren ze leeftijdsgenoten over het thema, want samen komen we verder!  

Safer_Cities (2)

— Gebruiker van het platform Safer Cities, 21 jaar

"Het gebeurt bijna dagelijks, maakt niet uit of het dag of nacht is, of ik alleen of met vriendinnen ben. De plaats maakt ook niet uit. Het gebeurt gewoon overal."

— Elodie, 20 jaar, jongerenambassadeur

"Ik wil dingen veranderen, een verschil maken en de jongeren van morgen in staat stellen vrij te zijn en niet alle clichés van onze maatschappij te moeten ondergaan."

91

%

van de meisjes en 28% van de jongens waren al slachtoffer van seksuele intimidatie

1

op 2 meisjes

geeft aan dat seksuele intimidatie hun vrijheid in de openbare ruimte beperkt

4

op 5 meisjes

maakten al non-verbale intimidatie mee

1

op 3 meisjes

kregen al te maken met ongewenste aanrakingen

6

%

van de jongeren heeft het voorval gemeld aan de politie

Welke acties ondernemen we?  

  • Via het digital platform Safer Cities horen we de stem van jongeren en verzamelen we hun ervaringen om politieke verandering teweeg te brengen 
  • We voorzien een educatieve training voor jongeren. We maken hierbij gebruik van internationale methodologieën die we aanpasten naar de Belgische context. De jongeren worden opgeleid tot ambassadeurs in de strijd tegen seksuele intimidatie.  
  • We ondersteunen jongeren in hun politieke acties. De ambassadeurs gaan in dialoog met hun lokale beleidsactoren en stellen hun aanbevelingen voor een veilige en inclusieve stad voor.  
  • We ondersteunen jongeren in hun sociale acties. De ambassadeurs voeren sensibiliserende campagnes bij leeftijdsgenoten en het grote publiek met het oog op het doorbreken van de taboes rond de problematiek.  

Word jouw stad ook een Safer City?  

Plan International België is graag bereid om samen met u uit te zoeken hoe we een programma op maat van uw stad kunnen uitwerken. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar sofie.picavet@planinternational.be. 

Het digitaal platform Safer Cities gratis lanceren in je stad?

Via het digitaal platform hoor je de stem en krijg je zicht op de ervaringen van je inwoners. Voor meer informatie kan u een e-mail sturen naar sofie.picavet@planinternational.be.

Uw steun is essentieel

Door onze projecten financieel te steunen draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.
Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Partners

Dit programma wordt in Vlaanderen uitgevoerd met de steun van Vlaanderen-Gelijke kansen. We bedanken het Agentschap Binnenlands Bestuur