Projecten Sport om stereotypen te doorbreken
Projets

Sport om stereotypen te doorbreken

Haar spel Haar lichaam Haar stem

Land: Senegal

Duur: 31.10.18 - 31.12.22

Deelnemers: 13.417

Ik doe een gift

201912-SEN-11_LQ_HEADER-Foot (1)

 

Sportief leiderschap voor gendergelijkheid 

Gendernormen hebben een negatief effect op het welzijn en de emancipatie van meisjes. Door aan voetbal en atletiek te doen, worden meisjes leiders in empowerment en in de strijd voor gendergelijkheid. 

In Senegal gebruiken we sport om jongeren in staat te stellen zich te uiten en deel te nemen aan gemeenschapsbeslissingen, terwijl we genderongelijkheid uitdagen. 

Perspectieven veranderen 

Onze sportclubs veranderen de manier waarop meisjes naar sport kijken, maar ook hoe jonge meisjes naar hun eigen positie binnen de gemeenschap kijken. Door hun deelname aan ons project maken gemeenschappen, lokale autoriteiten, onderwijs- en sportstructuren openlijk deel uit van een beweging voor grotere gendergelijkheid en de vrijheid van meisjes om over hun toekomst te beslissen.

Lokale overheden zetten zich samen met Plan International en onze partner Ladies’ Turn in om de opvolging, maar ook de duurzaamheid van de interventies in de gemeenschappen te garanderen. 

Een van onze partners, de Departementale Sportdienst van Thiès werkt samen met lokale verenigingen om te behouden wat we al bereikt hebben en de meest populaire activiteiten, zoals het zeer inclusieve straatvoetbal, te herhalen. 

201912-SEN-12_LQ (1)

— Aïssatou

Ik heb op mijn middelbare school een leidersclub opgericht om workshops te organiseren over zelfvertrouwen, spreekvaardigheid en andere vaardigheden die essentieel zijn om echt vrij te zijn. Mijn droom is om rechten te studeren aan de universiteit en magistraat te worden, want in dit beroep zijn maar weinig vrouwen vertegenwoordigd. Zo zou ik de rechten van meisjes en vrouwen in heel Senegal kunnen verdedigen.

Meer dan cijfers

34

voetbal- en atletiekteams

7.359

meisjes

positief beïnvloed door het project

Welke acties ondernemen we?   
  • (Straat)voetbal en atletiek om ongelijke sociale normen te veranderen 
  • Vrouwensportteams oprichten  
  • Informatie- en preventieworkshops over gendergerelateerd geweld  
  • Lokale toernooien om het bewustzijn in de gemeenschap te vergroten 

Jouw steun is essentieel

Door onze projecten financieel te steunen draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.
Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Partners

Het project wordt in Senegal uitgevoerd in samenwerking met Ladies' Turn, Boutique de Droits de Thiès, IA, FSA en de Service Départemental des Sports de Thiès.  

We bedanken de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, Golazo, L'Allianz Memorial Van Damme en onze trouwe donateurs die dit project steunen.