Publicaties Ons educatief materiaal
Publicaties

Download ons educatief materiaal

hero_image

Ga aan de slag met het educatief materiaal

Op deze pagina vind je lesmateriaal over gendergelijkheid. Download hieronder de verschillende dossiers en lesfiches.

Onze dossiers

1. Meisje of jongen: iedereen gelijk

Lesmateriaal_NL

Zet je genderbril op en ontdek aan de hand van foto's en getuigenissen van jongeren uit Benin, Cambodja, Ecuador en België wat het betekent om een meisje of een jongen te zijn in deze landen en hoe dat hun leven beïnvloedt.

2. Meisjes en jongens, gelijk in de openbare ruimte

Lesmateriaal_NL_1

In dit pedagogisch dossier leggen we de nadruk op de manier waarop genderstereotypen relaties tussen mensen beïnvloeden. Het geweld en de ongelijkheid die dit veroorzaakt, is onaanvaardbaar. Stereotypen, vooroordelen en discriminatie leiden tot grote ongelijkheden in de maatschappij. Laat ons even de tijd nemen om hierover na te denken.

3. Samen tegen seksuele intimidatie - getuigen in actie

Lesmateriaal_NL_2

In het volgende deel van onze reeks over gendergelijkheid gaan we nader in op een van de meest voorkomende vormen van gender gerelateerd geweld, "seksuele intimidatie en intimidatie op grond van geslacht". Wij stellen mogelijke enkele mogelijke acties voor om concreet op dit soort situaties te reageren. Voor jong en oud.

4. Operatie Toestemming: Een informatiepakket voor jongeren (1/2) - Met de steun van het Instituut voor Gendergelijkheid

Img_1_SchoolsHet doel van dit educatief pakket is om een kort overzicht te geven van de problematiek rond seksueel en gendergerelateerd geweld op plaatsen waar jongeren samen komen, om te voorkomen dat slachtoffers van deze vorm van geweld achterblijven met een schuldgevoel en en om informatie te geven over strategieën voor de omgang met, ondersteuning van en hulp aan mensen in dit soort situaties. Te gebruiken in combinatie met de handleiding 'Operation Consent in a Nutshell' om extra inhoud te geven aan uw activiteiten met jongeren.  

5. Operatie Toestemming - handleiding voor trainers (2/2) - Met de steun van het Instituut voor de Gelijkheid van vrouwen en mannen

Img_Schools_2

Dit pakket bevat een trainingspakket voor begeleiders die jongeren willen opleiden en/of sensibiliseren rond thema’s als seksueel geweld, het begrip ‘toestemming’ en de rol van Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG). Het doel van deze training is om een kort overzicht te geven van de problematiek rond seksueel en gendergerelateerd geweld op plaatsen waar jongeren samen komen, om te voorkomen dat slachtoffers van deze vorm van geweld achterblijven met een schuldgevoel en en om informatie te geven over strategieën voor de omgang met, ondersteuning van en hulp aan mensen in dit soort situaties. Te gebruiken met de trainingshandleiding voor sessies met jongeren.