Verhalen Ayame voert campagne voor de vrijheid van elk meisje
Story

Ayame voert campagne voor de vrijheid van elk meisje

 

Ayame

Ayame, 16 jaar, is een jong Gents meisje vol leven dat floreert tussen haar studies, haar vrienden en haar inzet voor de rechten van meisjes. Haar doel? Dat elk meisje op elk moment en zonder angst vrij moet kunnen rondlopen.  

 

Waarom zouden meisjes bang moeten zijn om uit te gaan? Waarom mogen ze zich niet kleden zoals ze willen? Waarom zouden ze voortdurend over hun schouders moeten kijken uit angst om gevolgd te worden? Deze realiteiten hoeven niet onvermijdelijk te zijn. Daarom zet Ayame zich in voor de vrijheid om te zijn, plezier te hebben en te groeien.   

Ayame kent de angst om op straat te worden lastiggevallen:

Ik word er elke dag mee geconfronteerd, niet op een heel intense manier, maar het zit altijd in mijn achterhoofd. Dit gevoel van altijd voorzichtig te moeten zijn houdt me steeds bezig, ook al mijn vriendinnen. Je weet dat je moet oppassen dat je niet alleen bent.  

De vrijheid om zich de openbare ruimte toe te eigenen is haar dierbaar. Ayame vindt dat het ieders plicht is om deze ruimte veiliger te maken.

Het is belangrijk dat mensen niet wegkijken als er iets gebeurt, dat ze te hulp schieten als ze zien dat een meisje of iemand anders wordt lastiggevallen.

Het is deze solidariteit die de lijm van onze samenleving vormt.


 

Ayame gaat verder dan woorden en onderneemt actie. Zij is ambassadeur van het project Safer Cities in Gent. Samen met andere jongeren heeft Ayame een aantal initiatieven gelanceerd voor een veiligere stad, zoals de oprichting van een schuilplaats in de Gentse feestwijk voor mensen die behoefte hebben aan een toevluchtsoord. De wetenschap dat er plaatsen zijn waar men in tijden van nood terecht kan, is een belangrijke maatregel om meisjes tegen intimidatie te beschermen.

Ayame is een jong meisje vol overtuiging en met de ambitie om bij te dragen aan een rechtvaardiger samenleving tot elk meisje vrij is.

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!