Verhalen Dankzij schoolmaaltijden blijven meisjes in Mali naar school gaan
Verhalen

Dankzij schoolmaaltijden blijven meisjes in Mali naar school gaan

 

202305-MLI-51 (1)

Een gewapend conflict, massale ontheemding en beperkte toegang tot humanitaire hulp hebben Mali in een ernstige hongercrisis doen terechtkomen. Volgens UNICEF hebben in totaal 5 miljoen kinderen in Mali dringend hulp nodig. 1 miljoen kinderen jonger dan vijf dreigen ondervoed te raken en minstens 200.000 kinderen lopen het risico te sterven van de honger als levensreddende hulp hen niet snel bereikt.

De economische situatie is zwaar en zeker hier in Gao is het leven duur. Het geld dat we vroeger gebruikten voor boodschappen, is niet meer voldoende. We hebben het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen, vertelt Fatoumata, die als vroedvrouw werkt in een ziekenhuis. 

Toch laat Fatoumata haar 12-jarige dochter Aminata naar school gaan.

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat onderwijs voor meisjes belangrijk is. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘Wanneer een vrouw studeert, studeert het hele land. 

Als een meisje een opleiding volgt, kan ze verantwoordelijkheden opnemen zonder afhankelijk te zijn van iemand, ook niet van haar toekomstige echtgenoot. Ze kan in haar eigen levensonderhoud en dat van haar gezin voorzien zonder dat ze om hulp moet vragen. Onderwijs kan haar ook beschermen tegen ontvoering of prostitutie, en helpt vroegtijdige huwelijken en gezinsconflicten te voorkomen. 

Aminata vertelt ons dat ze graag naar school gaat, hoewel de weg er naartoe soms lang en vermoeiend is, zeker als ze niet kan meerijden met de moto. De school is ver weg, de zon brandt en er is vaak geen ontbijt, wat het traject nog zwaarder maakt.

We proberen elke dag op tijd te komen, maar dat lukt niet altijd. De tocht maakt ons moe.

De schooluitval in Mali neemt aan een verontrustend tempo toe. Honger heeft een duidelijk effect op het onderwijs van kinderen en beïnvloedt hun concentratie en leervermogen. Velen, vooral meisjes, lopen het risico te moeten gaan werken om zichzelf en hun gezinnen te helpen voeden. 

Met het Schoolkantine-project probeert Plan International kinderen toch naar school te laten komen en ervoor te zorgen dat aan hun voedingsbehoeften voldaan wordt. Dat is essentieel in streken die met acute voedselonzekerheid kampen. 

Mali

De maaltijden in de kantine helpen Aminata om naar school te blijven gaan.

Voordat de kantine er was, ging ik naar huis om te eten. Nu blijf ik liever op school. Mijn ouders zijn ook gerustgesteld, want alles wordt netjes klaargemaakt en het is echt lekker.

Fatoumata leerde de kantine kennen dankzij haar enthousiaste dochter.

Ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen. Wanneer onze kinderen van school komen, is er soms geen eten. Een maaltijd op school maakt het voor de kinderen niet alleen makkelijker om te leren, maar verlicht ook de financiële last thuis.

Van oktober 2022 tot september 2023 leverde Plan International dagelijks voedzame schoolmaaltijden aan 6624 leerlingen. Het project ondersteunde vijf scholen in Gao en zes in Mopti met warme maaltijden, infrastructuur en keukenapparatuur. 

De schoolkantine biedt veel voordelen. Alle kinderen eten er samen, zonder onderscheid tussen arm en rijk. Samen eten maakt gelukkig. Dit kan hun leven echt veranderen: door een gebrek aan eten kunnen ze in de misdaad terechtkomen of moeten ze gaan bedelen,” aldus Fatoumata.

Wanneer andere kinderen over de kantine horen, vragen ze hun ouders om ook naar een school met een kantine te mogen gaan. Zelfs kinderen die nu niet meer naar school gaan, kunnen we misschien terug in de klas krijgen. 

De schoolkantine is fantastisch, ik vind het echt super”, vertelt Aminata. “Volgend jaar zullen mijn broers er ook van kunnen genieten. Later wil ik piloot worden. Ik vind het fantastisch om vliegtuigen in de lucht te zien en ik zou er graag zelf mee vliegen.

Mali_Cantine