Verhalen De heropbouw van Oekraïne door meisjesogen
Story

De heropbouw van Oekraïne door meisjesogen

 

hero_image

Terwijl de verwoestingen in Oekraïne blijven doorgaan, klinkt de vraag over de heropbouw van het land steeds luider. De visie van vrouwen en meisjes op de toekomst is daarbij essentieel. 

De 15-jarige Anastasiia komt uit het westen van Oekraïne en woont sinds mei 2022 samen met haar moeder en drie zussen in Polen. In een gesprek met HumanDoc Foundation, de Poolse partner van Plan International, vertelt ze waarom meisjes zo belangrijk zijn voor de heropbouw van haar land. 

Als Oekraïense droom ik ervan mijn land opnieuw op te bouwen. Ik geloof dat meisjes hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Ik kijk naar de toekomst en zie het potentieel van onze jongeren.

Onderwijs en betere vaardigheden als prioriteit 

Anastasiia vindt kwaliteitsonderwijs essentieel om haar land opnieuw te helpen opbouwen.

Meisjes moeten leren en hun vaardigheden verbeteren, want vrouwen zijn de hoeksteen van elke moderne samenleving. 

Door de oorlog is het voor honderdduizenden vluchtelingenkinderen uit Oekraïne allerminst vanzelfsprekend om goed onderwijs te krijgen. Sommigen gaan naar Poolse scholen, anderen volgen online lessen van Oekraïense scholen, velen combineren de twee. Elk systeem heeft zo zijn uitdagingen. Aansluiting vinden in een Poolse school is verre van evident, terwijl online lessen vaak vermoeiend en minder doeltreffend zijn. 

Toch is Anastasiia overtuigd van het belang van goed onderwijs voor haar land.

Dankzij onze kennis kunnen we bijdragen aan de ontwikkeling van wetenschappen, technologie, geneeskunde en het bedrijfsleven.

Haar droom? Ingenieur worden en meewerken aan technologische innovaties voor de wederopbouw. 

Actief deelnemen aan het sociale en politieke leven 

Om de Oekraïense politiek, de maatschappij en lokale gemeenschappen opnieuw vorm te geven, zijn de stemmen van meisjes noodzakelijk. Volgens Anastasiia hebben zij een enorme impact op de mentaliteit en waarden van jongeren en van de maatschappij in zijn geheel. Hun visie is cruciaal om ieders vaardigheden te benutten bij de wederopbouw van een open en tolerante samenleving. 

Het loont om onderwijs aan te moedigen op basis van respect voor anderen, tolerantie en gendergelijkheid. Precies die waarden helpen een maatschappij te creëren waarin iedereen gelijke kansen heeft en kan bijdragen aan de heropbouw van het land.

Om die redenen stimuleert Anastasiia meisjes om zich in te zetten voor de politiek en de toekomst van hun land te beïnvloeden. Om iedereen ten volle te laten bijdragen aan de samenleving, moeten meisjes gelijk vertegenwoordigd zijn en actief deelnemen aan de besluitvorming. 

Meisjes moeten zich bewust zijn van hun rechten en kansen, ze moeten deelnemen aan burgerschapsactiviteiten die de leefomstandigheden in mijn thuisland verbeteren. Het is dankzij onze betrokkenheid dat we beslissingen van de overheid kunnen beïnvloeden en de toekomst van Oekraïne vorm kunnen geven.

Stemmen van jongeren 

Meisjes kunnen een enorme bijdrage leveren aan de heropbouw van Oekraïne, aldus Anastasiia.

Allemaal samen moeten we deelnemen aan sociale activiteiten, gelijkheidswaarden ondersteunen en actie ondernemen, vanuit één gemeenschappelijk doel.

Een idee dat door veel Oekraïense jongeren wordt gedeeld. 

Uit onderzoek van Plan International in 2023 blijkt dat Oekraïense jongeren actief betrokken willen worden bij de heropbouw en het herstel van hun land. Ze willen Oekraïne verrijken met nieuwe ideeën en innovatief denken, en een verantwoorde toekomst opbouwen. 

Ongeacht onze individuele carrièrekeuzes en sociale activiteiten moeten we solidair zijn”, besluit Anastasiia. Alle Oekraïners moeten samenwerken. Dat is wat ons land nodig heeft.