Verhalen Tabitha droomt van een wereld waarin alle meisjes vrij zijn
Story

Tabitha droomt van een wereld waarin alle meisjes vrij zijn

 

Tabitha

Tussen persoonlijke uitdagingen en professionele ambities door deelt Tabitha, een 16-jarig Tanzaniaans meisje, haar dromen over vrijheid. Net als Ayamé stuit ze op obstakels in haar zoektocht naar vrijheid en het is met vastberadenheid en veerkracht dat ze stap voor stap het leven van haar dromen opbouwt. Dit is haar verhaal. 

Tabitha was onmiddellijk bereid haar verhaal te delen omdat de zoektocht naar vrijheid haar nauw aan het hart ligt.

Voor mij betekent vrijheid mezelf kunnen zijn, naar school kunnen gaan en gehoord worden. In mijn land hebben veel meisjes deze vrijheid helaas niet. Ze trouwen op zeer jonge leeftijd en hebben niet de mogelijkheid om hun opleiding voort te zetten.

Toen zij haar ouders verloor, was Tabitha een jonge tiener en de schok liet haar achter met veel vragen die een jong meisje van haar leeftijd niet zou moeten stellen. Een van haar eerste angsten was hoe te overleven en in haar basisbehoeften te voorzien, en dan was er al snel de kwestie van haar schoolopleiding. Tabitha is ambitieus en weigert haar dromen om verpleegster te worden door het noodlot in duigen te laten vallen.

Mijn zus en ik werden aanvankelijk opgevangen door onze oom, maar omdat we meisjes zijn, werd school niet als een prioriteit beschouwd. In ons land zijn meisjes vaak verantwoordelijk voor huishoudelijke taken en is de toegang tot onderwijs secundair. De afstand tot de school was in ons geval ook een groot obstakel.


Toen de weg naar school onveilig werd en haar studies geen prioriteit waren voor haar familie, schreef Tabitha zich in voor een programma van Plan International in een scholengemeenschap. Het was onmogelijk voor dit dromende jonge meisje om geslachtsnormen en onzekerheid een fataliteit te laten worden.

 

Ik zit op school met mijn zus en ik ga verder studeren om verpleegster te worden. Ik droom ervan om later ook andere mensen te helpen.

Tabitha floreert in en buiten het klaslokaal omdat haar school kwaliteitsleerplannen en een veilige omgeving biedt, maar ook buitenschoolse activiteiten.

Er zijn groepen opgezet waar meisjes samen met jongens praten over seksuele gezondheid, sociale normen en gendergelijkheid.

Faustine is een van Tabitha's leraren. Ze gelooft ook dat onderwijs de sleutel is tot vrijheid voor meisjes. Door hun opleiding kunnen ze hun eigen keuzes maken en slagen

_LSB4595
Ik zie een verandering in de mentaliteit van de lokale bevolking. Terwijl vroeger alleen jongens naar school gingen, motiveren veel ouders nu hun dochters om onderwijs te volgen, zegt Faustine.

Plan International is trots om haar werk voort te zetten om meisjes zoals Tabitha te ondersteunen,tot elk meisje vrij is.

_LSB4057