Nieuws Een rode kaart voor seksisme
Nieuws

Een rode kaart voor seksisme

hero_image

In Thiès, in de buurt van Dakar, spelen de vrouwen op het veld tegen genderstereotypen! "Meisjes horen niet op het veld", "Ze mogen spelen, maar alleen als ze klaar zijn met hun huishoudelijke taken", "De plaats van meisjes is thuis, daarna zien we wel verder met school".

Schokt dit u? Toch zijn dit echte sociale normen die jonge meisjes verhinderen vrij te zijn.

Door het project "Een rode kaart voor seksisme" krijgen zij meer zelfvertrouwen, worden ze onafhankelijker en ontwikkelen ze een teamgeest en leren ze samenwerken. Zij eisen de openbare ruimte terug op, geven seksisme een rode kaart en maken hun eigen keuzes voor de toekomst!

Plan International steunt de gelijkheid van mannen en vrouwen, de bescherming van meisjes en de economische emancipatie in Senegal. Wij hebben ons op nogal ongewoon terrein begeven, aangezien het door voetbal is dat jonge meisjes hun vastberadenheid uiten en hun leiderschap ontwikkelen. Voetbal is een zeer populaire sport over de hele wereld en in het bijzonder in Senegal, maar het blijft toch overwegend een mannensport.

Dankzij de ontwikkeling van dit leiderschapsproject door sport kunnen meisjes kiezen, beslissen en handelen door en voor zichzelf. Een houding die zich ook naast het veld laat voelen.  

Dankzij mijn deelname aan dit project heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en ruimte gecreëerd om met andere meisjes te delen. We praten vrijuit over de plaats van meisjes en vrouwen in de Senegalese samenleving en over de rollen die ons traditioneel worden opgelegd. Ik heb video's gemaakt om meisjes te sensibiliseren, zodat ze zich meer bewust worden van hun rechten. - Marie Sow, 18 jaar