Nieuws Festivals en consent | Plan International België
Nieuws

Festivals en consent, hetzelfde verhaal: zonder duidelijke ja is het een no-go!

Een mannelijke en vrouwelijke festivalganger voor de #WeCare-stand van Plan International België op Pukkelpop

De zomer is in volle gang en dat geldt ook voor de festivals. Jammer genoeg hoor je ook valse noten: seksistische beledigingen, pesterijen, aanrakingen of zelfs aanranding... Voor zes op de tien jongeren zijn seksuele intimidatie en aanranding een veelvoorkomend probleem op festivals.  

Daarom slaan Plan International België en De Warmste Week (Fonds De Warmste Week, beheerd door de Koning Boudewijnstichting) de handen in elkaar met het #WeCare-project. Dat maakt deel uit van 'We Care a Lot', het bredere programma waarmee Pukkelpop het welzijn van festivalgangers vooropstelt. Met #WeCare willen we het essentiële principe van seksuele toestemming of ‘consent’ onder de aandacht brengen. Daarom zetten we een informatieve, toffe stand op in het midden van de welbekende Camping Chill.  

Wat is dat dan precies, consent? 

Consent hangt samen met de interactie tussen twee personen: de ene wil in contact komen met de andere en moet inschatten of die wens wederzijds is. Samengevat: ‘nee’ is ‘nee’, en zonder een duidelijke ‘ja’ is het ook ‘nee’. Maar toestemmen is niet hetzelfde als toegeven. Het gaat niet alleen om ‘geen weerstand bieden’. Toestemming geven is, om in festivalsferen te blijven, iemand een vrijkaart geven om met je om te gaan, al dan niet fysiek, binnen de grenzen die je zelf stelt, en die moeten worden aangegeven, begrepen en gerespecteerd. 

De vijf voorwaarden voor seksuele toestemming  

Toestemming moet aan enkele vereisten voldoen:  

  • Geïnformeerd: Alle kaarten moeten op tafel liggen zodat er met kennis van zaken toestemming kan worden gegeven.  
  • Specifiek: Wanneer je iets specifieks accepteert, betekent dat niet dat je alles accepteert. In elk stadium moet de toestemming van de partner worden gevraagd.
  • Vrij gegeven: Toestemming mag nooit onder druk worden gegeven, maar in alle vrijheid, vanuit de vrije wil.  
  • Omkeerbaar: Je moet op elk moment van gedachten kunnen veranderen, kunnen stoppen of kunnen beslissen dat je niet verder wil gaan.  
  • Enthousiast: Het verlangen moet wederzijds zijn. Een oprechte ‘ja’ is toestemming, een ‘euh... ik weet het niet, maar oké’ is dat niet.

Kom eens langs en leer op een ludieke manier wat consent precies inhoudt!  

Het is weliswaar een ernstig onderwerp, maar dat betekent niet dat we niet mogen lachen! Op onze stand op Camping Chill kom je alles te weten over consent.

Da’s allerminst een saaie bedoening: eer.st kun je in ons ballenbad de vijf ballen opduiken die de vijf voorwaarden voor seksuele toestemming vertegenwoordigen. Na een korte babbel over die vijf voorwaarden kun je je festivaloutfit vereeuwigen in onze photobooth. Klaar? Bewijs dan hoe jij anderen en hun grenzen respecteert met een (niet-permanente) glittertattoo over het thema consent. Uiteraard staan onze vrijwilligers voor je klaar met informatie over de hulp die beschikbaar is als je slachtoffer of getuige bent van grensoverschrijdend gedrag.

De #WeCare-stand van Plan International België staat voor je klaar op Camping Chill, de grootste camping van Pukkelpop, recht tegenover het festivalterrein. Je kunt langskomen van 12.00 tot 18.00 u. op donderdag, en van 10.00 tot 18.00 u. op vrijdag, zaterdag en zondag.