Nieuws Kinderen in Gaza kunnen niet langer wachten op een staakt-het-vuren
Nieuws

Kinderen in Gaza kunnen niet langer wachten op een staakt-het-vuren

16/11/2023

Gaza-Israël

Sinds 7 oktober zijn in Gaza 11.078 mensen, waaronder ruim 4600 kinderen, gedood. Geen enkel conflict zou ooit tot dit dieptepunt mogen komen. Wij eisen onmiddellijk een volledig en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren.  

Het catastrofale resultaat van het geweld dat Gaza blijft overspoelen, is weerzinwekkend en hartverscheurend. Daarenboven blijft het aantal kinderen dat elke dag wordt gedood onverminderd stijgen.  

Kinderen in Gaza lijden ongetwijfeld onder de gevolgen van het oorlogstrauma en hebben dringend psychosociale steun nodig.  

Plan International veroordeelt het niets ontziende oorlogsgeweld waarbij vele onschuldige burgers in Gaza om het leven komen, waaronder duizenden kinderen, en blijft een onmiddellijk, volledig en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren eisen. 

De veiligheid van kinderen gaat er snel op achteruit 

De levensomstandigheden en algemene veiligheid van kinderen en burgers in Gaza blijven verslechteren. Ziekenhuizen raken beschadigd of vernield omdat ze worden blootgesteld aan zware aanvallen. Het nieuws dat het Al-Shifa-ziekenhuis, het grootste medische complex in Gaza, niet langer operationeel is, maakt ons heel erg bezorgd over de patiënten en gezondheidswerkers die niet kunnen vertrekken. 

De aanvallen op ziekenhuizen in Gaza moeten stoppen. Brandstof moet hen kunnen bereiken om hun generatoren van stroom te voorzien. Momenteel hebben in het Al-Shifa-ziekenhuis 36 premature baby’s intensieve zorg nodig. Zonder werkende couveuses is het onwaarschijnlijk dat ze zullen overleven.  

Ziekenhuizen zouden een plaats moeten zijn waar levens worden gered. In plaats daarvan krijgen we berichten te horen dat het personeel een massagraf klaarmaakt op het ziekenhuisterrein om 180 lichamen van patiënten, die door de gevechten niet kunnen worden verplaatst, te begraven.  

Wij dringen alle partijen die betrokken zijn bij het conflict erop aan om zich strikt te houden aan het Internationaal Humanitair Recht (IHR). Het is in strijd met het IHR om gezondheidsinstellingen, waaronder ziekenhuizen, aan te vallen, evenals gewonden, zieken, medisch personeel en transportmiddelen. 

50% van de ziekenhuizen kan niet functioneren 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat in Gaza 27.490 mensen gewond zijn geraakt, waarvan 9.137 kinderen, maar dat 50% van de ziekenhuizen niet kan functioneren zoals nodig. Dit waarschuwt dat een catastrofe voor de volksgezondheid zich snel aan het ontwikkelen is.  

De WHO zegt dat er in Gaza 35.000 mensen zijn met niet-overdraagbare ziektes (zoals diabetes, hartziektes en kanker) die behandeling nodig hebben. 

Ziektes dreigen verder uit te breken als er geen brandstof wordt toegelaten in Gaza. Zonder brandstof om rioolwater op te pompen en afval te verwijderen, zullen cholera en andere overdraagbare ziektes zich makkelijk verspreiden en zullen waarschijnlijk meer mensen ziek worden en sterven. 

Sinds 16 november rapporteert de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) dat er rioolwater in de straten van Gaza stroomt. 

Hulpverleners gedood 

Vorige week werd gemeld dat vier ziekenhuizen zijn aangevallen. De United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) meldde dat sinds 7 oktober 2023 meer dan 101 van zijn werknemers in Gaza zijn omgekomen – het hoogste aantal hulpverleners dat ze in zo’n korte tijd hebben verloren. Kinderen, ziekenhuizen, medisch personeel en hulpverleners moeten beschermd worden.  

Plan International blijft de onmiddellijke vrijlating van gijzelaars eisen. Volgens de Israëlische autoriteiten worden meer dan 239 mensen gevangen gehouden in Gaza. De VN rapporteert dat minstens 30 van de gevangenen kinderen zijn. Deze kinderen, van wie al meer dan een maand niets is vernomen, ervaren enorme trauma's en hebben emotionele zorg en steun nodig hebben.  

In Gaza zijn 1,5 miljoen mensen ontheemd. 588.000 zoeken hun toevlucht in opvangcentra van de UNRWA, waar gemiddeld elk toilet wordt gedeeld door 160 mensen en elke doucheruimte door 700. 

Deze omstandigheden zijn onveilig en ontoereikend. De eerste stap om levens te redden en cruciale steun te bieden aan kinderen en hun families is een onmiddellijk en volledig staakt-het-vuren. 

Humanitaire werkers hebben brandstof nodig om te kunnen opereren

Wij verwelkomen de goedkeuring door de VN-veiligheidsraad gisteren van Resolutie 2712, die al veel eerder had moeten plaatsvinden. Resolutie 2712 herinnert alle partijen aan hun verplichtingen onder het IHR en roept op tot “dringende en uitgebreide humanitaire pauzes”. Het is een cruciale eerste stap om de burgers in Gaza beter te beschermen en te ondersteunen en moet nu werkelijkheid worden. De partijen bij het conflict en alle VN-lidstaten hebben de plicht om dat te bewerkstelligen.  

Brandstof moet onmiddellijk toegelaten worden in Gaza. Humanitaire organisaties en burgers in Gaza kunnen niet langer wachten. UNRWA heeft aangekondigd dat humanitaire operaties binnenkort zullen stoppen als er geen brandstof kan binnenkomen in Gaza. De situatie zal nog schrijnender worden en nog meer levens zullen onnodig verloren gaan. 

Kinderen zijn onschuldig en betalen de hoogste tol in oorlogen. We zijn geschokt door de aanvallen op ziekenhuizen, scholen en vluchtelingenkampen in Gaza en het volledig veronachtzamen van de IHR-verplichtingen. Dit moet nú stoppen.