Nieuws Kinderen zijn altijd onschuldig in oorlog en conflictsituaties
Nieuws

Kinderen zijn altijd onschuldig in oorlog en conflictsituaties

Statement_Gaza

In navolging van de berichtgeving dat meer dan 2.000 kinderen om het leven zijn gekomen in het aanhoudende conflict tussen Israël en Gaza, roept Plan International opnieuw op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Samen met 500 organisaties uit 60 landen heeft Plan International een open brief ondertekend die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël om een humanitaire catastrofe en verder verlies van onschuldige levens te voorkomen.   

Sinds de escalatie van het geweld op 7 oktober is het aantal vermoorde kinderen in Gaza volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gestegen tot 2.055. Op 24 oktober wordt het totale aantal doden in Gaza geschat op 5.800, naast duizenden gewonden.   

Volgens de Israëlische autoriteiten werden 1.400 Israëli's en buitenlanders vermoord. Zij publiceerden op 22 oktober de namen van 767 van hen, waaronder 27 kinderen.   

Niets kan het doden of verminken van kinderen rechtvaardigen. Kinderen zijn altijd onschuldig in oorlogen en conflictsituaties en mogen niet het doelwit zijn. Plan International blijft alle betrokken partijen oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en eist dat het internationaal humanitair recht wordt gerespecteerd.  

Kinderen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël lijden in plaats van te leven vrij van geweld en angst. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om dat recht te beschermen. Toekomstige generaties groeien op onder aanhoudend geweld en lijden onder de oorlogstrauma’s die ze doormaken. De langetermijneffecten op hun geestelijke gezondheid zijn onvermijdelijk.  

Hoewel we het nieuws verwelkomen dat vrachtwagens met humanitaire hulp de mensen in Gaza beginnen te bereiken, is er veel meer nodig, en snel. 1,4 miljoen mensen zijn intern ontheemd. Ongeveer de helft van hen zijn kinderen. Ze leven in overbevolkte omgevingen met beperkte toegang tot voedsel, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.  

Sinds zaterdag hebben naar verluid 54 vrachtwagens Gaza bereikt. De Verenigde Naties stelt dat minstens 100 vrachtwagens per dag nodig zijn om aan de dringende humanitaire behoeften te voldoen.  

Elke dag bevallen er in Gaza zo'n 200 vrouwen en de Wereldgezondheidsorganisatie meldde dat artsen operaties hebben moeten uitvoeren zonder verdoving of andere basisbenodigdheden voor chirurgische ingrepen. Brandstof is uitgesloten van de lijst van goederen die Gaza binnen kunnen komen, ondanks dat ziekenhuizen deze dringend nodig hebben om hun generatoren van stroom te voorzien, waarvan naar verluidt 120 baby's in couveuses afhankelijk zijn.  

Plan International dringt aan op onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en ongehinderde doorgang van humanitaire hulp. Beide eisen zijn cruciaal en urgent en de naleving ervan is een voorwaarde voor het respecteren van het internationaal recht en het beschermen van de rechten van kinderen. Wij herhalen: kinderen zijn altijd onschuldig in oorlogen en conflictsituaties!