Nieuws Schoolaanvallen in Gaza moeten stoppen | Plan International België
Nieuws

Bombardement-en op scholen in Gaza moeten stoppen

05/08/2024

Er moet onmiddellijk een einde komen aan de aanvallen op scholen in Gaza. Door de escalatie van Israëlische aanvallen op onderwijsvoorzieningen loopt een hele generatie kinderen het risico nooit meer naar school terug te keren.  

In de voorbije twee weken zijn acht scholen van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) getroffen door Israëlische troepen. Alle scholen dienden als schuilplaats voor gezinnen die moesten vluchten voor bombardementen elders in Gaza.  

Bij de laatste aanval, op een school in Deir Al-Belah in centraal Gaza op 27 juli, kwamen volgens het Palestijnse Ministerie van Gezondheid 30 mensen om het leven - waaronder kinderen en vrouwen - en raakten er meer dan 100 gewond.  

Het schooljaar in Gaza werd opgeschort na de escalatie van het conflict op 7 oktober. Sinds november 2023 is geen enkele leerling naar school kunnen gaan.  

Tweede verloren schooljaar 

Naar schatting missen 625.000 schoolgaande kinderen in Gaza lessen. Deze maand begint voor hen een tweede verloren schooljaar. 

Sinds 7 oktober 2023 werden 344 scholen in Gaza rechtstreeks getroffen door Israëlische bombardementen. Daarbij werden 65 scholen vernietigd. Meer dan de helft daarvan (53,5%) werd gebruikt als schuilplaats voor ontheemde gezinnen. 

Minstens 8 op de 10 (84,6%) schoolgebouwen moeten volledig herbouwd worden of hebben ingrijpende werkzaamheden nodig om weer functioneel te zijn. Dat betekent dat het jaren zou kunnen duren om het onderwijssysteem in Gaza weer op te bouwen en een volledige terugkeer naar leren mogelijk te maken. 

Bovendien suggereren verschillende verontrustende rapporten, video's en foto's dat scholen voor militaire doeleinden worden gebruikt door de Israëlische veiligheidstroepen. 

— Emilia Sorrentino, Education in Emergencies Global Lead bij Plan International

Op dit moment is het onmogelijk om kinderen in Gaza enige vorm van adequaat onderwijs te bieden. Bombardementen vormen een constante dreiging, leraren zijn gedood en kinderen zijn bang en getraumatiseerd.

"Onderwijs is een fundamenteel recht voor elk kind. In tijden van conflict zouden scholen veilige toevluchtsoorden moeten zijn waar kinderen kunnen leren, opgroeien en zich ontwikkelen, en de kans krijgen om kind te zijn. De voortdurende aanvallen op onderwijsinstellingen in Gaza hebben het echter onmogelijk gemaakt voor kinderen om formeel onderwijs te volgen. Ze worden beroofd van hun recht op onderwijs en een betere toekomst,” zegt Emilia Sorrentino, Education in Emergencies Global Lead bij Plan International.    

"Palestijnse kinderen en jongeren in Gaza willen terug naar school. Wanneer scholen vernietigd worden, wordt ook hun hoop voor de toekomst vernield. Aanvallen op onderwijsfaciliteiten mogen niet worden getolereerd." 

Schendingen van het internationaal humanitair recht  

Aanvallen op scholen zijn een ernstige schending van het internationaal humanitair recht, dat verwoestende en blijvende gevolgen heeft voor de leermogelijkheden van kinderen, zowel op de korte als op de lange termijn. 

Deze aanvallen veroorzaken niet alleen fysieke schade en verlies van mensenlevens, maar hebben ook langdurige psychologische en sociale gevolgen. Ze verstoren het onderwijsproces, waardoor het leren aanzienlijk wordt onderbroken en de ontwikkeling van kinderen wordt belemmerd. 

Plan International roept op tot een onmiddellijk, permanent en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren, de vrijlating van alle gegijzelde burgers en de vrijlating van Palestijnse kinderen die in militaire detentie in Israël zitten sinds de escalatie van het conflict in Gaza op 7 oktober. 

Als kinderrechten- en humanitaire ngo herhaalt Plan International haar oproep aan alle partijen om zich te houden aan het internationaal humanitair recht en de bescherming van scholen, leraren en studenten te waarborgen. We dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om onmiddellijk actie te ondernemen om onderwijs in conflictgebieden te waarborgen en degenen die verantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen, ter verantwoording te roepen. 

Samen met 16 andere ngo's roept Plan International ook alle VN-lidstaten op om te stoppen met het aanwakkeren van de crisis in Gaza door onmiddellijk de overdracht van wapens, onderdelen en munitie aan Israël en Palestijnse gewapende groeperingen te stoppen, zolang het risico bestaat dat deze worden gebruikt om ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht of mensenrechten te begaan.