Nieuws Steun een goed doel om deze 5 redenen
Nieuws

Steun een goed doel om deze 5 redenen

Je wilt iets betekenen voor de maatschappij of je wilt je engageren voor een thema dat je nauw aan het hart ligt? Misschien is het steunen van een goed doel dan wel iets voor jou.

hero_image

Nog een duwtje in de rug nodig? Ontdek hier 5 goede redenen om je in te zetten voor een goed doel.

1. Zet je in voor een thema dat jij belangrijk vindt

Mensen steunen vaak een goed doel dat zich inzet voor een thema dat hen nauw aan het hart ligt. Ben je een dierenliefhebber, een klimaatactivist(e) of een voorvechter van vrouwenrechten? Er zijn zoveel goede doelen die zich inzetten voor de meest uiteenlopende thema’s, dat ook jij je perfecte match wel vindt. Daarbij laat je je best ook leiden door de waarden waaraan jij belang hecht. Wil jij je inzetten voor gelijkheid, mensenrechten, dierenrechten of toch eerder voor de vrede? Ga op zoek naar goede doelen die dezelfde waarden als jou belangrijk vinden.

2. Geef iets terug aan de maatschappij waarin je leeft

Je kan als individu, als klas, als vriendengroep, als bedrijf, als vrijwilliger of als wie dan ook een goed doel steunen. En ook als je er niet meer bent, kan je iets blijven betekenen door een goed doel op te nemen in je testament. Via een duolegaat gaat een deel van je vermogen naar jouw erfgenamen en een deel naar het goede doel. Zo houden je erfgenamen netto meer over omdat het goede doel de successierechten op zich neemt. Lees hier hoe je bijvoorbeeld Plan International België opneemt in je testament.

Wie jij ook bent, het is hoe dan ook een mooie manier om iets terug te geven aan de maatschappij voor de kansen die je zelf gekregen hebt. Ontdek hoe anderen jou voorgingen door met hun acties geld in te zamelen voor Plan International België.

202105-VNM-15-lpr

© Plan International

3. Geven geeft een goed gevoel

Veel mensen voelen zich vaak beter als ze anderen kunnen helpen. Een argument dat je misschien wel vaker hoort, maar daarom niet minder waar is. Geven geeft je écht een goed gevoel. Je voelt je meer betrokken met de samenleving, je komt op voor je idealen én je kan op jouw eigen manier een verschil in de wereld maken.

Wanneer je aan anderen ook vertelt over jouw steun aan een goed doel, laat je hen zien dat je het eens bent met de missie van een organisatie en dat je daarvoor ook zélf graag in actie wilt komen. En wie weet overtuig je daarbij ook hen om eens een goede daad te doen. Hoe meer mensen een goed doel steunen, hoe groter de impact van dat goede doel zal zijn! Want met velen kunnen we natuurlijk een groter verschil in de wereld maken.

4. Je kan je engageren op jouw manier

Meehelpen aan het realiseren van een droom of ambitie van een ngo? Dat kan iedereen! En hoe je steunt, dat maakt niet uit. Je kan iets betekenisvol doen door je geld te schenken aan een goed doel. Dat geld gebruiken zij dan bijvoorbeeld om acties en projecten op te zetten, om te investeren in onderzoek, … Plan International bijvoorbeeld gebruikt het geld onder andere om projecten op te zetten in meer dan 70 landen.

Maar je kan ook de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger. Dan ga je onbetaald jouw talenten inzetten voor een goed doel. Dat kan op verschillende manieren: helpen bij een actie of evenement, zelf een actie organiseren, helpen op het hoofdkantoor, … Met jouw energie en inzet maak je hoe dan ook een wereld van verschil voor anderen.

Natuurlijk kan je ook zelf een actie op poten zetten om samen met anderen geld in te zamelen voor jouw goed doel. Organiseer bijvoorbeeld een frietverkoop, closet sale of verjaardagsfeest ten voordele van jouw favoriete goede doel. Bij Plan International België kan je bijvoorbeeld zelf een Superplan opzetten!

girls-jumping-from-indonesia

© Plan International

5. Jij, en duizenden anderen!

En een goed doel steunen, dat doe je gelukkig niet alleen. Eenmaal je de sprong waagt, ben je één van ons. Een grote community van duizenden schenkers, vrijwilligers, partners, medewerkers en meer. Allemaal samen willen wij de wereld tot een betere plek maken. Elk met ons eigen goed doel, elk op onze eigen manier. Daar wil jij toch ook bij horen?

Michèle bijvoorbeeld steekt al enkele jaren haar handen uit de mouwen als vrijwilligster bij Plan International België. En Rita? Zij steunt al bijna 35 jaar lang onze organisatie als Plan Ouder. Zo zetten zij elk op hun eigen manier zich in voor het goede doel.

Welk goed doel kiezen?

Overtuigd? Geweldig! Nu enkel nog een goed doel kiezen. Er zijn heel veel goede doelen en het is fantastisch wat zij allemaal doen. Maar heb je er al eens over nagedacht om een goed doel voor kinderen te steunen? 

Ook onze organisatie zet zich in voor kinderrechten, en verdedigt in het bijzonder de gelijkheid van meisjes. Is het steunen van Plan International België iets voor jou? Doe de test:

  • Je ben een voorvechter van kinderrechten
  • Je vindt gelijkheid tussen meisjes en jongens heel belangrijk
  • Je wil je inzetten op jouw eigen manier: als Plan Ouder, projectsponsor, vrijwilliger of andere

Check, check én check? Steun Plan International België als Plan Ouder of projectsponsor en wordt ook een verdediger van kinderrechten!