Nieuws Steun voor Oekraïense vluchtelingenkinderen
Nieuws

Steun voor Oekraïense vluchtelingen-kinderen

12/09/2024

Yaroslava, 11, met haar schooltas

Educatieve en psychosociale ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingenkinderen en -adolescenten  

Kort na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022, deed Consortium 12-12 - waarvan Plan International België een ​​actief lid is - een oproep tot donaties in België. Met de ingezamelde fondsen konden humanitaire organisatie acties in de regio opzetten en versterken.  

Zo kon Plan International België tussen april 2022 en februari 2024 zowel onmiddellijke ondersteuning als ondersteuning op middellange en lange termijn bieden aan vluchtelingen die getroffen zijn door het conflict, met bijzondere aandacht voor kinderen, meisjes en jonge vrouwen. Onze acties waren er onder meer op gericht om stress en trauma te verlichten door onderwijs- en leerruimtes op te zetten en psychosociale ondersteuning te bieden. 

In dit artikel geven we een overzicht van wat we, dankzij de giften aan Consortium 12-12, hebben kunnen doen om meisjes en kinderen uit Oekraïne te beschermen. 

In Oekraïne  

In Oekraïne bundelden we onze krachten met drie lokale partners. Samen konden we:  

  • Kinderen en hun ouders ondersteunen via kunsttherapie en individuele psychologische sessies, evenals sessies over positief ouderschap voor ouders en levensvaardigheden voor tieners (omgaan met emoties, relaties, seksuele en reproductieve gezondheid, zelfbescherming en toekomstperspectieven).  
  • Een mobiel team van psychologen opzetten om groepstherapie en individuele sessies aan te bieden aan kinderen van 6 tot 17 jaar. Daarnaast bereikte een rondtoerende tentoonstelling over mentaal welzijn 1.166 jongeren op verschillende locaties. 
  • Onderdak bieden aan 1.558 mensen en activiteiten aanbieden ter bevordering van sociale verbinding: Engelse en Oekraïense taalcursussen, excursies, kunsttherapiesessies, therapeutische danslessen, recreatieve en educatieve activiteiten, evenals groepstherapiesessies en individuele consulten. 

In Roemenië  

We hebben ervoor gezorgd dat kinderen en jongeren die gevlucht zijn uit Oekraïne ononderbroken toegang hebben tot veilig en inclusief kwaliteitsonderwijs vanaf het moment dat ze arriveren. Daarbij werd hun psychosociale welzijn en dat van hun families en leerkrachten gewaarborgd.  

In totaal kregen 3.077 kinderen toegang tot leerruimtes. Er werden ook verschillende bewustmakingscampagnes opgezet, en er werd ondersteuning geboden om hen te helpen integreren in het formele onderwijssysteem. Daarnaast ontvingen 1.114 meisjes menstruele hygiënekits en kregen 1.810 gezinnen psychologische en psychosociale ondersteuning. Tot slot werden er recreatieve activiteiten georganiseerd voor kinderen uit Oekraïne en Roemenië om de integratie te bevorderen. 

In Polen  

In Polen hebben we de toegang tot kinderopvang voor kinderen van 0 tot 6 jaar verbeterd.  

We hebben kinderdagverblijven opgezet en uitgerust met materiaal om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren (boeken, speelgoed en lesmateriaal over gezondheid, voeding en kinderbescherming).  

Daarnaast hebben we ook vluchtelingen uit Oekraïne opgeleid tot verzorgers. Zij zijn nu gecertificeerd om in deze centra te werken.   

De getuigenis van Ada 

Témoignage Ada Poland (1)

 

Ada is een jonge Oekraïense moeder die in Polen woont, in Łódź. Ze werkt er als verzorgster in een kinderdagverblijf. De kinderdagverblijven bieden voorschoolse programma’s en opvang voor Oekraïense vluchtelingengezinnen in Polen. 

De crèche markeerde het begin van een nieuwe fase in mijn leven, dat van mijn zoon en van vele andere kinderen en ouders die hulp nodig hadden. Het heeft aan ouders de kans gegeven om te werken en biedt kinderen de ideale omstandigheden om te leren, te communiceren en zich te ontwikkelen.