Projecten Voor de emancipatie en de veiligheid van Boliviaanse meisjes en jonge vrouwen
Projecten

Voor de emancipatie en de veiligheid van Boliviaanse meisjes en jonge vrouwen

Haar talent Haar bondgenoten België

Land: Bolivia

Duur: 01.07.22 - 30.06.26

Deelnemers: + 5.000 jongeren

Ik doe een gift

Twee jonge vrouwen die deelnemen aan ons project in Bolivia

 

Meisje zijn in Bolivia, het is niet makkelijk 

Het dominante patriarchale systeem beperkt jonge meisjes en leidt hen naar een leven als goede huisvrouwen en moeders. Hun verantwoordelijkheid voor huishoudelijke taken en hun reproductieve rol beïnvloeden het soort betaalde jobs waartoe ze toegang hebben, en velen van hen werken als slechtbetaalde huishoudhulp buitenshuis.  

Drie op tien jonge vrouwen worden niet betaald voor hun werk en zeven op tien hebben een kwetsbare job, wat hun kansen op emancipatie en zelfontplooiing beperkt. Vergeleken met jongens zijn ze ook beperkt in hun individuele vrijheid, in hun relaties en besluitvorming. 

Samen met hen klagen we die situatie aan. We ijveren voor verandering, via projecten die hun recht om deel te nemen aan het economische en sociale leven van hun gemeenschap versterkt. 

Versterken van sociale en professionele vaardigheden

 Dit programma wordt uitgevoerd in zes gemeenten in de departementen Santa Cruz en La Paz. Het voorziet in de behoeften van meer dan 5.000 jongeren, vooral meisjes, zodat ze hun eigen leven kunnen leiden en een economische activiteit kunnen opstarten. En dat terwijl ze tegelijkertijd hun sociale en professionele vaardigheden versterken.  

Om de weerstand van de patriarchale cultuur (die in Bolivia nog steeds dominant is) te overwinnen, helpen opleidingen en sensibilisering bij verschillende betrokkenen in de gemeenschap ook om de perceptie van genderrollen te veranderen en de meisjes toe te laten zich te ontplooien.   

Verder heeft een marktonderzoek veelbelovende sectoren en richtingen aangewezen, evenals beschikbare opleidingscentra. Jongeren krijgen hier toegang toe en hebben recht op financiële steun, als hun businessplan het potentieel en de haalbaarheid van het project kan aantonen.      

— Erlinda, 20, Bolivia 

"Ik prijs mezelf gelukkig met de steun die het project me heeft gegeven. Ik had een laag zelfbeeld, was erg verlegen en vond het moeilijk om in het openbaar te spreken.

Vandaag is dat precies omgekeerd. Ik ben niet alleen ondernemer geworden, maar ook een vrouw met dromen en doelen, een vrouw die het goede voorbeeld geeft."

2.742

tienermeisjes en jonge vrouwen

2.353

tienerjongens en jonge mannen

6

gemeenten

Welke acties ondernemen we?  

  • Sociale vaardigheden van jongeren versterken  
  • Professionele vaardigheden van jongeren ontwikkelen  
  • Gemeenschappen sensibiliseren om de perceptie van genderrollen te veranderen  
  • Marktonderzoek om veelbelovende sectoren en richtingen te bepalen  

Uw steun is essentieel

Door onze projecten financieel te steunen draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.
Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Partners

Dit project wordt in Bolivia uitgevoerd in samenwerking met Fundación Trabajo Empresa en Fautapo. We bedanken de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en onze trouwe donateurs die dit project steunen.  

dgd-logo_nl_cmyk