Verhalen Lotte Kopecky demarreert binnen het peloton en binnen meisjesrechten
Story

Lotte Kopecky demarreert binnen het peloton en binnen meisjesrechten

Lotte_Kopecky_(2022)_A

Lotte Kopecky, een Belgische wielrenster en leading lady in het Belgische wielrennen, is meer dan alleen een topsporter. Ze is sinds kort ook de nieuwe ambassadrice voor Plan International België en dus een voorvechter voor de rechten en kansen van meisjes over de hele wereld. 

Als ambassadrice van het "Bike for Future" project van Plan International België, toont Lotte haar betrokkenheid bij het bevorderen van gendergelijkheid en meisjesrechten. Het project richt zich op fietsen als instrument voor positieve en duurzame verandering, in aanloop naar het WK wielrennen in 2025 in Rwanda. Meisjes krijgen, naast kwaliteitsvol onderwijs en hulp bij het opstarten van een eigen zaak, toegang tot fietsen en sportopleidingen met als doel om 3.600 meisjes te ondersteunen. 

Sport is een belangrijke factor in het leven. Het brengt mensen dichter bij elkaar. Dat is niet enkel hier zo, maar ook in andere delen van de wereld.

SPORT ALS MIDDEL VOOR VERANDERING  

Door zich in te zetten voor kwaliteitsvol onderwijs en sportactiviteiten, zoals wielrennen, helpt Lotte ervoor te zorgen dat meisjes gelijke kansen krijgen om hun potentieel te benutten en hun plannen waar te maken. Haar enthousiasme en inzet om meisjes waar ook ter wereld een duwtje in de rug te geven, maken haar een trotse en krachtige ambassadrice van Plan International België. 

Ze begrijpt als geen ander de bevrijdende kracht van sport en het belang ervan bij het doorbreken van genderstereotypen. Haar eigen successen in het wielrennen hebben bijgedragen aan het vergroten van de populariteit van de sport onder meisjes in België, wat de basis legde voor een toename van het aantal meisjes dat deelneemt aan wielerwedstrijden.  

Er waren vroeger weinig vrouwelijke wielrensters om naar op te kijken en die kregen ook weinig (pers)aandacht. Ik keek als jong meisje vooral op naar mannelijke sporters.  Het blijft dan ook speciaal om mezelf een rolmodel te noemen. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik dat ooit zou kunnen worden voor jonge meisjes. Dat wil ook wel zeggen dat je al iets hebt betekend voor de wielersport, of sport in het algemeen. Dus ik hoop dat ik met mijn prestaties die jonge meisjes kan inspireren. 

WERELDWIJD EMPOWEREN VAN MEISJES  

Maar Lotte beperkt haar impact niet alleen tot België. Als rolmodel voor jonge meisjes die sportieve dromen najagen, zet ze zich met dezelfde vastberadenheid in voor meisjes waarvoor sportieve kansen niet vanzelfsprekend zijn.  

Met haar inspirerende toewijding en vastberadenheid blijft Lotte een rolmodel voor meisjes die hun dromen najagen en een symbool van hoop en mogelijkheden voor de volgende generatie. Als ambassadrice van Plan International België laat ze zien dat iedereen het verschil kan maken en bijdragen aan een betere toekomst voor meisjes, waar dan ook ter wereld. Het WK in Rwanda toont ook aan dat wielrennen een mondiaal gebeuren is waartoe elk meisje toegang tot zou moeten hebben.  

Ik denk dat professioneel sporten als man soms een stuk toegankelijker is dan als vrouw en je dus sneller de stap waagt naar een topsportbestaan. Omdat er meer zekerheden zijn die bij ons vrouwen minder voor de hand liggend zijn. Als we nu specifiek kijken naar wielrennen, merk je wel dat er veel aan het veranderen is en je nu als vrouw ook je toekomst kan uittekenen in de sportwereld. Dat draagt ertoe bij dat je ook als jong meisje kan dromen om profwielrenster te worden, wat een heel goede evolutie is.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!