Nieuws Alleen plezier met volle goesting op deze festivals
Nieuws

Alleen plezier met volle goesting op deze festivals

hero_image

Zullen we het eens hebben over seks? Niets leuker, toch? Helaas is het voor veel mensen niet altijd een leuke ervaring, integendeel. 1 op 3 vrouwen wereldwijd boven de 15 jaar onderging fysiek of seksueel geweld.1

Hoog tijd om meer te praten over én luisteren naar wat iedereen graag wil en niet wil. Want iedereen heeft het recht om plezier te maken. En dat kan alleen als we respect hebben voor elkaar en elkaars grenzen. Consent dus.

Consent, huh?

Consent betekent toestemming: er actief mee instemmen dat je deelneemt aan een activiteit, met of zonder fysiek contact. Hoe weet je zeker dat er sprake is van consent? Daarvoor hebben we een handig checklistje van 5 voorwaarden. Consent is:

  • GEÏNFORMEERD

Leg je kaarten op tafel in een relatie. Om toestemming te krijgen, moet je partner van alles op de hoogte zijn, zodat die een bewuste keuze kan maken.

  • SPECIFIEK

Communiceer heel duidelijk met elkaar, zodat je zeker bent wat de ander wel en niet wil. Want het is niet omdat je toestemt met het ene dat je met alles toestemt. Controleer bij je partner of die akkoord gaat met elke stap.

  • VRIJ GEGEVEN

Toestemming mag niet worden gegeven onder druk, macht of enige andere vorm van dwang. Om te bestaan moet het vrij en vrijwillig gegeven worden.

  • OMKEERBAAR

Je partner kan op elk moment van gedachten veranderen, stoppen of niet verder willen gaan. Luister ernaar als iemand de toestemming intrekt.

  • ENTHOUSIAST

Je moet er allebei echt zin in hebben en het leuk vinden. Een echte “ja” waaruit verlangen blijkt, is toestemmen. Stilte, een “hmm, ik weet het niet, maar oké”, of het niet zeggen van “ik wil dit niet” is geen toestemming.

pexels-wendy-wei-1537638 (1)

Fun en info op festivals

Zomerfestivals zijn dé plek bij uitstek om te genieten van zon, muziek en je gezelschap. Om dat genieten voor iedereen tof te houden, sensibiliseren we over consent op Les Ardentes (6 – 9 juli) en Pukkelpop (17 – 20 augustus). Kom langs op onze stand om je te amuseren én meer te weten te komen over consent.

  • BALLENBAD  

Wie zegt dat een ballenbad enkel voor kinderen is? Leef je uit en spring erin! Zoek binnen de 30 seconden de 5 ballen met de consent-voorwaarden op en gooi ze in de juiste ton. De winnaar krijgt een gratis glittertattoo.

  • PHOTO BOOTH

Leg je fancy festivaloutfit vast op foto! Om de photo booth binnen te raken, vragen we je eerst een korte test in de vullen: show you care. Geef jij om consent? Trakteer jezelf dan op een gratis glittertattoo!

  • GLITTER TATTOO

Om jullie stralende zelf te blijven (ook na een lange festivaldag 😉 ) kan je door onze professionele tattoo artist een glittertattoo laten zetten. Elke tattoo staat in het teken van consent. Toon ermee dat je het belangrijk vind om anderen en hun grenzen te respecteren.

  • INFOSTAND

Heb je nog vragen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, kom je ermee in aanraking of ben je er getuige van? Je krijgt van ons alle info mee over consent en de Zorgcentra na Seksueel Geweld waar je gratis 24u/24 en 7d/7 terechtkan voor onmiddellijke medische zorgen, psychosociale ondersteuning en toegang tot justitie. 

1 Facts and figures: Ending violence against women