Nieuws EHBO-kits, water en maaltijden voor inwoners van Gaza
Nieuws

Noodhulp voor inwoners van Gaza

Gaza_blog (1)-1

Als humanitaire organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen is Plan International geschokt door het afschuwelijke geweld dat Gaza en Israël sinds 7 oktober overspoelt. Plan International roept op tot een onmiddellijk, onvoorwaardelijk en volledig staakt-het-vuren door alle betrokken partijen. Via onze lokale partners brengen we voedsel, water en EHBO-kits tot bij inwoners van Gaza.  

Kinderen in Gaza kunnen het zich niet veroorloven dat de internationale gemeenschap nog meer tijd verspilt. Meer dan ooit roept Plan International op tot een onmiddellijk, onvoorwaardelijk en permanent staakt-het-vuren en een enorme toename van humanitaire hulp en een verbeterde, veilige en ongehinderde toegang voor hulpgoederen en humanitaire werkers

Unni Krishnan, directeur Noodhulp bij Plan International. 

Plan International is bovendien geschokt dat zeven hulpverleners zijn gedood tijdens een luchtaanval in Gaza – onze gedachten zijn bij hun families, vrienden en collega's. Humanitaire hulpverleners worden beschermd door het Internationale Humanitaire Recht en zouden nóóit een doelwit mogen zijn. Meer dan 200 humanitaire hulpverleners zijn sinds 7 oktober gedood in Gaza, toen ze probeerden kinderen en burgers in nood te bereiken.  

Levensmiddelen en warme maaltijden  

Omdat er geen teken is van een staakt-het-vuren in Gaza, wordt de hele bevolking geconfronteerd met honger en angst. Gezinnen worden gedwongen om gras en veevoer te eten om te overleven. Dankzij een samenwerking met de grootste Palestijnse NGO, Taawon, slaagden we er de afgelopen dagen in om bijna 2.000 warme maaltijden te bereiden voor ontheemde gezinnen die wonen in drie opvanghuizen in Deir Al Balah, een stad in de centrale Gazastrook. 

Hoewel Plan International niet aanwezig is in Gaza of Israël, hebben we wel humanitaire programma's in buurlanden Egypte, Jordanië en Libanon. We ondersteunen de Egyptische Rode Halve Maan en Terre Des Hommes bij hun werk in Gaza. Inmiddels hebben vijf vrachtwagens met noodhulp en duizend EHBO-kits de inwoners van Gaza bereikt. Onze humanitaire teams zetten alles op alles om extra goederen binnen te brengen. 

In het zuiden van Libanon, waar grensoverschrijdende spanningen hebben geleid tot grootschalige binnenlandse ontheemding, biedt Plan International Libanon een brede waaier aan hulp aan ontheemde kinderen en hun families, waaronder het voorzien van voeding, matrassen en hygiëneproducten.  

De tijd dringt om gruweldaden in Rafah te voorkomen 

Plan International blijft oproepen tot een onmiddellijk, onvoorwaardelijk en volledig staakt-het-vuren door alle betrokken partijen. We roepen ook op tot de vrijlating van alle gegijzelde burgers en Palestijnse kinderen die gevangen worden gehouden. Bovendien hamert Plan International erop dat de tijd dringt voor internationale actie om burgers te beschermen en gruweldaden in Rafah te voorkomen.  

In de afgelopen week hebben Israëlische bombardementen alleen al op 26 en 27 maart in Rafah aan ten minste 31 mensen het leven gekost, waaronder 14 kinderen. Kinderen en gezinnen in Rafah leven in een constante staat van angst en gevaar. De regering van Israël heeft aangekondigd de militaire operaties daar te willen uitbreiden en dit risico is verder geëscaleerd sinds het Israëlische oorlogskabinet op 31 maart plannen goedkeurde voor landoperaties in het meest zuidelijke gouvernement. 

Mensen kunnen nergens veilig heen in Gaza. Israëlische troepen hebben herhaaldelijk gebieden aangevallen die ze eerder als "veilig" hadden bestempeld. Hulpverleners zijn gedood, hulpkonvooien zijn onder Israëlisch vuur komen te liggen en schuilplaatsen en ziekenhuizen die door de humanitaire gemeenschap worden gesteund, worden door Israëlische bombardementen beschadigd of vernietigd.  

Een verdere escalatie van de Israëlische militaire operaties in Rafah zou ook catastrofale gevolgen hebben voor de al verlamde humanitaire respons in Gaza, waar de meeste hulpcoördinatie en infrastructuur die sinds oktober 2023 is opgezet, in Rafah is gevestigd.  

Staten moeten nu dringend actie ondernemen om de onmiddellijke invoering van een permanent staakt-het-vuren te garanderen en alle beschikbare opties onderzoeken om burgers te beschermen, in overeenstemming met hun verplichtingen onder internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving. Minder doen dan dat is niet alleen een mislukking, maar houdt een tekortkoming in ten aanzien van de morele, humanitaire en wettelijke verplichtingen.