Nieuws Onderwijs als sleutel tot de emancipatie van meisjes
Nieuws

Onderwijs als sleutel tot de emancipatie van meisjes

Header_blog-1

Elk jaar op 11 oktober vieren we Wereldmeisjesdag. Een dag waarop we extra aandacht vragen voor de rechten en positie van meisjes en vrouwen wereldwijd. Plan International België organiseert dan ook jaarlijks een actie om meisjesrechten in de kijker te zetten.  

Een klaslokaal op de Kunstberg  

Dit jaar plaatsten we 's ochtends vroeg zeven schoolbanken aan de voet van de Brusselse Kunstberg. Eén daarvan werd ontoegankelijk gemaakt, als symbool van 1 op 7 meisjes dat geen toegang heeft tot onderwijs.    

Die ochtend kwamen werknemers en vrijwilligers van Plan International België de straat op om voorbijgangers te sensibiliseren over onderwijs voor meisjes. Studenten op weg naar school, volwassenen op weg naar het werk…allen konden hun steun voor meisjes tonen door hun naam te zetten op een reusachtige banner voor de schoolbanken. Zoals een schoolbord, zeg maar.  

In totaal steunden maar liefst 500 mensen onze strijd om meisjes toegang te geven tot kwaliteitsonderwijs. 

We eindigden Wereldmeisjesdag met een symbolisch moment: Caroline Gennez, Minister van Ontwikkelingssamenwerking, knipte de barrière door waarmee de schoolbank geblokkeerd was. Een teken dat ook België zich inspant om meisjes overal ter wereld toegang tot onderwijs te geven.  

IDG_article

© Plan International België 2023

Harde cijfers met grote gevolgen  

Wereldwijd gaan 117 miljoen meisjes tussen 6 en 18 jaar niet naar school. Dat is 1 meisje op 7. Als de situatie in België hetzelfde zou zijn, zouden maar liefst 120.600 Belgische meisjes niet naar school gaan.  

We hadden het eerder al over de vier redenen waarom meisjes veel vaker uitvallen op school dan jongens. Maar wist je dat er ook een nauw verband is tussen het gebrek aan onderwijs en tienerhuwelijken en - zwangerschappen? 

Uit onderzoek van de Wereldbank blijkt dat als een meisje langer naar de middelbare school gaat, de kans kleiner is dat ze voor haar 18e trouwt of een kind krijgt. Elk extra jaar op de middelbare school vermindert de risico's met ongeveer 6%. 

Daar zijn we vandaag nog niet:  

  • Wereldwijd trouwen elk jaar 12 miljoen meisjes onder de 18. Dat is het equivalent van de volledige Belgische bevolking. Ofwel 23 tienermeisjes per minuut 
  • Elk jaar worden 21 miljoen meisjes zwanger en 12 miljoen worden mama. Dat zijn 60.000 tienerzwangerschappen en 33.000 bevallingen per dag 

Onderwijs is dus essentieel om tienerhuwelijken en -zwangerschappen in te perken. Daarnaast heeft het ook een meer algemene impact. Onderwijs is namelijk een uiterst efficiënt middel om meisjes te emanciperen.  

Schooluitval is het hoogst in Sub-Sahara-Afrika  

De 14-jarige Khadijah moest stoppen met school door de opstand van terreurgroepering Boko Haram in Nigeria. Samen met haar ouders en zussen moest ze vluchten uit haar dorp in Borno State. "Ik vergat alles wat ik ooit had geleerd, ik stopte met school toen ik nog maar 9 jaar oud was." 

Nigeria bevindt zich in Sub-Sahara-Afrika. 50 miljoen meisjes hebben er geen toegang tot onderwijs. Dat is bijna de helft van alle meisjes die niet naar school gaan in de wereld. 1 op 3 trouwt voor de leeftijd van 18 jaar. Dat maakt van Sub-Sahara-Afrika de regio met het hoogste risico op kindhuwelijken ter wereld is. Ook de helft van alle tienerzwangerschappen ter wereld vinden in Sub-Sahara-Afrika plaats.  

Deze situatie wordt enerzijds veroorzaakt door een gebrek aan informatie over seksuele en reproductieve gezondheid, want deze onderwerpen zijn vaak taboe. Anderzijds door de ongelijkheid tussen jongens en meisjes. Over de hele wereld worden meisjes gediscrimineerd en mishandeld, simpelweg omdat ze meisjes zijn en minder gewaardeerd worden.  

 

Quote_blog

Wat doet Plan International? 

Plan International België concentreert het grootste deel van haar inspanningen in de regio ten zuiden van de Sahara. We bieden de nodige ondersteuning voor onderwijskansen en ontwikkeling van meisjes. We proberen meisjes ook langer naar school te laten gaan, vooral tijdens de adolescentie, een kritieke periode in het leven van een kind.  

Daarnaast bieden we opleidingen aan jonge vrouwen die niet de kans hebben gehad om onderwijs te volgen en vaak al moeder zijn. We begeleiden hen naar financiële onafhankelijkheid en sociale integratie, en zorgen tegelijkertijd voor kinderopvang. Hierdoor kunnen ze een gerust hart en de nodige focus naar school.  

Wat hebben we verwezenlijkt? 

De afgelopen twintig jaar heeft Plan International er samen met haar partnerorganisaties voor gezorgd dat 74 miljoen meisjes toegang kregen tot onderwijs. 

Zo kon Khadijah, dankzij een versneld leerprogramma van Plan International inhaallessen volgen. Die worden gegeven door vrijwillige leerkrachten die opgeleid zijn door Plan International. 

Ik ben blij, want dankzij de hulp van Plan International ga ik weer naar school. Zoveel mensen ontmoedigden mij om me in te schrijven en te leren, omdat het voor mij was alsof ik helemaal opnieuw moest beginnen. Ik heb me ingeschreven op niveau één en zit momenteel op niveau twee. Ik leer snel en haal zo geleidelijk aan in. 

In 2022 kregen 5,9 miljoen meer meisjes toegang tot school en 5,8 miljoen kregen een betere seksuele en reproductieve gezondheid. 2,5 miljoen meisjes werden actieve burgers.  

Van Geven tot Impact

Door onze projecten financieel te steunen draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid. Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.